0°C

Broer B.V. Creil groeide in één jaar van één naar vier verwerkingslijnen

Bij Broer B.V. worden al meer dan 70 jaar plantuien geproduceerd, verwerkt en verkocht naar meer dan 55 landen in Europa en Azië. Ook wordt er geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Canada. Naast plantuien worden er plantsjalotten en knoflook verkocht. Broer heeft twee vestigingen in Nederland, één in Andijk en één in Creil.

Het bedrijf is de laatste jaren sterk uitgebreid, maar kampte nog met een hiaat in de sorteer- en verwerkingscapaciteit. Ook dit is nu aangepakt en opgelost.

Directeur Siem Beers en bedrijfsleider Johan Voragen lieten samen met het productieteam de raderen in het hoofd draaien en vormden allerlei ideeën. ‘We hebben al eerder goede ervaringen opgedaan met Rik van Hees van Van Hees Machinery (VHM) in Ens’, vertelt Johan, ‘zij plaatsten hier de eerste kistenvuller in 2013 en in 2019 realiseerden we een eerste automatische bigbagvuller met hen. Door deze goede ervaringen zocht ik al gauw contact om onze ideeën voor te leggen en er met VHM verder op door te borduren. Voor nieuwe toepassingen heb je vrije geesten nodig, mensen die je kunt vertrouwen en waarvan je weet wat je aan ze hebt, die niet gelijk de moeilijkheden zien, maar die je probleem op willen lossen en je idee vorm willen geven. In Van Hees hebben we daar een goede partner in gevonden. Bijkomend voordeel is dat ze dichtbij zitten en de communicatie laagdrempelig is. Soms appten we elkaar op zondagavond omdat we weer een beter idee hadden of een oplossing hadden bedacht.‘

Ondertussen werd er een schuur gebouwd in Andijk en kwam daar de behoefte aan een extra sorteerlijn. Al snel werd besloten één van de lijnen uit Creil naar Andijk te verhuizen. Deze lijn was nog maar anderhalf jaar in gebruik en kan dus nog jaren mee. In Andijk staan nu twee sorteerlijnen.

In Creil is er de wens om de logistiek aan te passen, waardoor er zo min mogelijk heftruckbewegingen plaats hoeven te vinden. Hiermee en met het gebrek aan capaciteit kwamen al gauw drie nieuwe sorteerlijnen in beeld om maximaal te kunnen draaien. Van Hees ging aan het ontwerpen, rekening houdende met alle logistiek eromheen. Vaste componenten werden hergebruikt, nieuwe functies en automatiseringen toegepast. Er werden vele ideeën over en weer gedeeld en het project groeide uit tot ‘BoxLogistics to the max’!

Volle kisten met uien gaan de vier sorteerlijnen in, worden gesorteerd en komen keurig gevuld de machine weer uit. De heftruck die rondrijdt met lege kisten is hierdoor niet meer nodig!

Het project werd uitgevoerd in drie fases.

Fase één: half maart na het afronden van het sorteren werd de tweede lijn in Creil afgebroken en verplaatst naar Andijk. Agrin Serv uit Nagele startte hier half april met het opbouwen, zodat deze in de derde week van juli weer volop in productie kon voor de zomerleveringen.

Fase twee: interne verhuizing van de verwerkingslijn in Creil. Hiervoor werd de machine met een gewicht van 54 ton 5 centimeter omhoog gelift om hem te verplaatsen en eenmaal op de plek van bestemming 1.80 meter omhoog geplaatst. In de eerste week van augustus was het klaar en werd er gelijk gestart met het voorsorteren.

Fase 3: het sorteergedeelte met de kistenlogistiek wordt geplaatst. Op 20 december kan deze in productie worden genomen, zodat op 3 januari 2022 bij de start van het sorteerseizoen alle drie sorteerlijnen met ieder vier bunkers probleemloos naast elkaar werken, alle gegevens digitaal afgelezen kunnen worden en de schuur heftruckvrij is.

https://www.broerbv.nl/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl