0°C

Dirk Braas gaat voor aardbeien met een optimale smaak

Schuin tegenover de Rooms Katholieke kerk in Spanbroek heeft Dirk Braas zijn aardbeienkwekerij. Het bedrijf is direct herkenbaar aan het verkoopbord met ‘Aardbeien, asperges, eieren, jam’. Producten die voor het grijpen liggen in de automaat bij de weg. 

Braas streeft naar aardbeien met een optimale smaak en een voor de consument veilig product. “Een veilig product is voor mij een product dat niet met chemische gewasbeschermingsmiddelen is behandeld.” Legt hij uit. “Daar streef ik naar, maar een enkele keer moet je toch deze middelen gebruiken.” Braas heeft de afgelopen jaren geen bestrijdingsmiddelen hoeven gebruiken. Hij stelt dat hij min of meer biologisch teelt, maar voor noodgevallen kan teruggrijpen op middelen die zijn oogst niet verloren laten gaan. 

Braasbeien 

Dirk Braas zoekt tijdens de teelt door middel van de juiste voeding naar een optimale smaak van zijn ‘Braasbeien’ zoals hij ze zelf noemt. “De lekkerste aardbeien zijn die aardbeien die zo zoet zijn dat ze geen suiker nodig hebben.” Zijn teeltkennis en vakmanschap maken het mogelijk om dat doel te bereiken. Aardbeien telen is ieder jaar weer een uitdaging volgens Braas. Hij wijst op de weersomstandigheden in ons land en wat bijvoorbeeld harde wind of hagel aan kunnen richten. Hij teelt zijn aardbeien daarom in plastic tunnels. Niet alleen om de weersomstandigheden het hoofd te kunnen bieden, maar hij hoeft daardoor ook minder bestrijdingsmiddelen toe te passen. 

Beestjes 

Bestrijding tegen plagen blijft nodig in aardbeien. Dirk Braas geeft hier de voorkeur voor zoveel mogelijk biologische oplossingen. Dan moet er gedacht worden aan het uitzetten van natuurlijke vijanden. Deze beestjes gaan dan de vijand van de aardbei te lijf. Braas zet roofmijten in tegen de vraatzuchtige tripsen en mijten of sluipwespen en gaasvliegen ter bestrijding van luis. “Chemische bestrijding is in mijn ogen slecht voor mens en milieu.” Zegt Dirk Braas. “Je kunt stellen dat ik een hoge schadedrempel heb. Dat houdt in dat ik wel een stukje schade incalculeer. Chemisch bestrijden doe ik echt alleen als het niet anders kan.” 

Asperges 

Uniek in Noord-Holland is de teelt van  asperges. Dirk Braas: “Bij mijn weten ben ik de enige teler van witte asperges in de provincie.” Die asperges teelt hij in grote kunststoffen IBC containers. “Die rotten niet weg,  zoals houten kuubkisten.” Braas merkt ook hier een betere smaak van zijn product. Dat komt volgens hem doordat in de bakken de lichte zandgrond ligt op Westfriese kleigrond. “Dat hebben ze niet in het zuiden van het land en dat proef je direct.” Braas hoopt dat de passie en zijn vakmanschap de klanten naar zijn automaat haalt. “Eigenlijk is het een grote hobby. Ik streef niet alleen naar de winst. Het gewoon mooi om producten te telen met mijn ideologie.” 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl