0°C

Heerlijk West-Friesland

West-Friesland heeft een hoop te bieden, ook als het gaat om eten en drinken. Natuurlijk, we kennen allemaal de Opperdoezer Ronde. Maar er is zoveel meer. In Heerlijk West-Friesland gaan we op zoek naar lekkernijen die het leven nog nét iets aangenamer maken.  

Hmm, aardbeien! In deze aflevering gaan we op bezoek bij Vriend Aardbeien waar al meer dan vijftig jaar overheerlijke aardbeien worden geteeld. Frits en Amanda Vriend staan tegenwoordig aan het roer van de onderneming die door de ouders van Frits, Hans en Riet, is opgericht. We vroegen Frits, die door collega’s is genomineerd voor de titel zachtfruitteler van het jaar, en Amanda waarom hun aardbeien toch zo lekker zijn. Van half april tot eind december zijn de overheerlijke aardbeien – en een hoop andere (streek)producten – verkrijgbaar in het winkeltje bij Vriend Aardbeien aan de Ganker 7 in Benningbroek.   

Amanda, wat is het geheim van een lekkere aardbei?  

“Onze aardbeien worden pas geplukt als ze echt lekker zoet van smaak zijn. Frits en ik werken hier allebei op het bedrijf en dat doen we met veel passie. Dat proef je terug in ons product.”

Je kunt van alles maken met aardbeien, zelfs soep zien we op jullie site. Wat is voor jullie nu de lekkerste manier om een aardbei te eten?  

“Mijn ultieme manier om de dag te starten is met een bakje yoghurt met aardbeien, noten en zaden (en een beetje kaneel). En natuurlijk als we in de kas lopen gewoon lekker eentje vanaf de plant, dat is het lekkerste. Verder is voor ons is aardbeien met slagroom een ultieme combinatie. Ook omdat we dit jaar al 15 jaar op Sprookjeswonderland in Enkhuizen staan met onze aardbeien. Ooit was ik daar samen met mijn kinderen en keken we naar het sprookje in het kasteel van Sprookjeswonderland. Dit sprookje ging over prinses Violinde die alleen maar aardbeien met slagroom wil eten. Een ultieme combinatie dus! Sindsdien staan wij met ons kraampje op het kasteelplein met aardbeien en slagroom.”

Zijn er, behalve dat ze superlekker zijn, nog andere redenen om aardbeien te eten?  

“Aardbeien zijn supergezond. Ze zitten vol antioxidanten en helpen mee aan een goede weerstand. Natuurlijk bevatten aardbeien ook heel weinig calorieën, dus je kunt er heerlijk en gezond van snoepen!”

Jullie zijn genomineerd voor zachtfruitteler van het jaar. Hoe bijzonder vinden jullie dat?  

“Het is natuurlijk geweldig dat wij genomineerd zijn voor zachtfruitteler van het jaar. Bijzonder is dat deze nominatie uit de tuinderssector zelf komt. Wij zijn genomineerd door meerdere collega’s, we weten alleen nog niet door wie. Iedere maand wordt er een teler genomineerd en wordt hier aandacht aan besteed in het vakblad. Aan het einde van het jaar wordt er middels een stemming bepaald wie de zachtfruitteler van het jaar wordt.”

Voor sommige mensen in West-Friesland is Benningbroek wellicht wat ver reizen, hoe lekker de aardbeien ook zijn. Wat nu?   

“Onze klanten komen van heinde en verre hierheen om aardbeien te kopen. We hebben vaste klanten uit Volendam, Almere, Hilversum die alle weken weer hierheen rijden om aardbeien te halen. Vaak wordt dan voor de hele familie gehaald. Aardbeien via de post versturen is niet altijd heel praktisch. Gelukkig kun je wel aardbeienjam, -saus, -limo en vele andere heerlijke producten via de post bestellen. Ook kun je zelfs een aardbeienplant via de post bestellen en kun je ze vervolgens zelf thuis plukken. Via onze webshop kun je al ons lekkers bestellen: www.vriend-aardbeien.nl.”

“Onze fruitpakketten, cadeaupakketten en zelfs onze grote keuze aan kerstpakketten kunnen ook via de webshop worden besteld. Tevens verzorgen we veel high tea’s met natuurlijk lekker veel aardbeien.”

“Wij werken hier in Benningbroek met veel plezier. Samen met ons lieve personeel kunnen we hier onze droom waarmaken. Naast onze eigen plek aan het Ganker 7 in Benningbroek (zeven dagen in de week) zijn we tijdens het aardbeienseizoen te vinden bij de Intratuin Hoorn (van donderdag tot en met zondag), Sprookjeswonderland in Enkhuizen (alle weekenden en vakantiedagen) en in Andijk, vlak bij de Dekamarkt (alle zaterdagen). Voor actuele tijden en meer informatie kunnen mensen op onze site kijken.”

www.vriend-aardbeien.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl