Goed voor lijf, omgeving én milieu
Lokaal voedsel is populairder dan ooit. Door de coronacrisis koopt de consument steeds meer van lokale producenten. Mensen lijken nu meer tijd te hebben om verantwoord boodschappen te doen. Ze rennen niet meer direct naar de supermarkt, maar gaan op onderzoek uit in hun eigen buurt. Daarbij zijn de laatste tijd veel campagnes opgezet om juist tijdens de coronacrisis lokale ondernemers te steunen.
Lokaal voedsel kopen is een goede zaak. Het voedsel is niet alleen verser en dus beter voor je gezondheid, maar ook nog eens beter voor het milieu. De voedselketens zijn korter, waardoor er minder verbruikt hoeft te worden om het product van de producent naar de consument te krijgen, zoals bij supermarkten. Ook je eigen omgeving profiteert van het kopen van lokaal voedsel. Zo wordt landbouwgrond en groen in de buurt goed benut en daarmee ook behouden. En tenslotte is het aanbod van voedsel flink gestegen sinds de horeca stilligt, dus is het fijn dat het op andere manieren verkocht kan worden.
Kennis en verbinding
Door het kopen en eten van lokaal voedsel, kom je meer te weten over het product en weet je beter wat je eet. Op deze manier ga je bewuster met je voedsel en je eigen lijf om.
Daarbij is de kans groot dat je nieuw voedsel ontdekt. Wat dacht je bijvoorbeeld van “vergeten groente”, zoals pastinaak, schorseneren en aardpeer? Grote kans dat je dit soort groenten kunt vinden bij het lokale groenteboertje of in een boerderijwinkeltje. Een leuke bijkomstigheid is dat je daar ook nieuwe verkopers en klanten leert kennen. Mooi meegenomen in tijden van corona! En dan heb je ook nog eens de opkomst van voedselgemeenschappen, waarbinnen mensen samenwerken om de handel in lokaal voedsel te stimuleren.
Voedselgemeenschappen
Met de groeiende populariteit van lokaal voedsel ontstaan er steeds meer voedselgemeenschappen. Een voedselgemeenschap is een lokaal georiënteerd samenwerkingsverband tussen groepen consumenten en producenten, zonder tussenhandel. Jij als consument kan lid worden van zo’n samenwerkingsverband. Op deze manier heb je direct toegang tot lokaal geproduceerd vers voedsel. De producenten in het samenwerkingsverband zijn daarbij verzekerd van een stabiele afname van hun producten tegen een eerlijke prijs. Door de groeiende populariteit van voedselgemeenschappen kan het nu wel voorkomen dat je eerst op een wachtlijst terechtkomt.
Meer dan productie
Momenteel tellen we ongeveer 500 voedselgemeenschappen in ons land. Binnen voedselgemeenschappen gaan mensen bewust met voedsel om. En dat is een goede zaak in de wereld van vandaag, vol extreme voedselverspilling en hongersnood.
In voedselgemeenschappen bouwen mensen met elkaar kennis op, omdat ze bezig zijn met biodiversiteit, verschillende teeltmethoden, maar ook dierenwelzijn en afval. Mensen worden zich meer bewust van eerlijk en duurzaam voedsel. En dat is alleen maar goed voor de wereld!
Benieuwd geworden naar voedselgemeenschappen in ons land? Kijk dan eens op www.deschaalvankampen.nl. Dit is de website van Sandra van Kampen, een vernieuwende ondernemer die onderzoek deed naar voedselgemeenschappen. Op haar site vind je ook een overzicht van alle voedselgemeenschappen in Nederland.