0°C

Moestuin zaaien

De beste manier om een moestuin te zaaien hangt af van het soort plant dat je wilt gaan kweken. Daarnaast zijn er ook nog twee verschillende manieren om je moestuin te zaaien, namelijk breedwerpig of in rijen.

Bij breedwerpig zaaien strooi je het zaad uit over de grond en hark je het vervolgens in. Dit is vooral geschikt voor snelle groeiers. Houd er ook rekening mee dat het zaad gelijkmatig over de bodem wordt verdeeld.

Als je in rijen zaait worden trek je geultjes, die je na het zaaien weer dichtmaakt. Het is makkelijk om een geultje te trekken door een lange steel van een stuk gereedschap te gebruiken, duw dit met je voet in de grond. Ook kun je een cultivator gebruiken.

Drie regels tijdens het zaaien

Houd je aan deze drie regels tijdens het zaaien om het beste resultaat te krijgen van jouw eigen moestuin:

Regel 1: Hoe groter de zaden zijn, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Zaden die vrij groot zijn moeten soms wel minimaal vijf centimeter diep gezaaid worden. Met kleinere zaadjes hoef je niet dieper dan een halve centimeter te zaaien.

Regel 2: Om te voorkomen dat je planten niet stevig, te lang of vatbaar voor ziekten worden, moet je ervoor zorgen dat je niet te dicht zaait. Een tip is om fijne zaadjes te mengen met vochtig zand en het vervolgens uit te strooien.

Regel 3: Om te voorkomen dat je zaden niet wegspoelen is het van belang om geen harde waterstraal te gebruiken tijdens de bewatering. Gebruik hiervoor een gieter met een omgedraaide broeskop. De grond dient goed aangedrukt en vochtig gemaakt te worden na het zaaien.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl