‘Museum Sow to Grow in Enkhuizen zet sla op het menu’

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nederland consumeert jaarlijks meer dan 12 miljoen kroppen sla. Jongeren kopen sla vooral als voorgesneden verpakt product en bij 50-plussers kiezen nog vaak voor de die nog gewassen moet worden. Hoog tijd om aandacht te schenken aan Lactuca, sla dus.

Duizenden jaren geleden ontstaan in het Midden Oosten vanaf Turkije tot in Armenië.

De groente begon als stengel en werd vroeger door de Romeinen gekookt vanwege het ontbreken van malsheid. Nu eten we de sla rauw als basis voor salades, op belegde broodjes, als bijgerecht, als garnering bij een gerecht zoals visschotels en ga zo maar door.

Door gevarieerde verwerking en verpakking van de diverse slasoorten is er een grote diversiteit ontstaan in het aanbod van sla typen.

Vrijwilligers van Sow to Grow hebben een groot deel van het huidige assortiment uitgeplant in potten en bakken op het voorplein van het museum. Van Botersla, Eikenblad, Lollo Blonda en Lollo Rossa tot IJsbergsla en er is nog veel meer. Via het bij het type ingestoken nummeretiket en de verklaring van de nummers op een biljet op de Clipper op het voorplein kunt u checken hoe groot uw kennis is van het assortiment.

Maar er is meer. Binnen het museum is een unieke expositie ingericht die veel meer vertelt over het ontstaan van sla. Er wordt geïnformeerd over zaad, de bewerkingen daarvan en over de attributen die gebruikt zijn bij het oogsten van sla. Veel leuke weetjes ook. Wist u bijvoorbeeld dat de naam IJsbergsla afkomstig is uit de Verenigde Staten, waar zeer veel slateelt plaats vindt aan de westkust. (o.a. Californië) De sla werd vroeger met een trein naar de dichtbevolkte oostkust vervoerd. Vanwege de beperkte houdbaarheid werd er een berg ijs toegevoegd aan de sla. Ziedaar IJsbergsla.

Wilt u meer weten over sla, bezoek dan de expositie die op woensdag 30 juni geopend wordt in het mooie museum Sow to Grow en tot en met zondag 1 augustus zal voortduren. Beperk u echter niet alleen tot de sla-expositie, want er is veel meer te zien en te beleven in het voormalige weeshuis aan de Westerstraat.

Zie voor de openingsdagen en tijden onze website www.sowtogrow.nl en Facebook.

Houders van de Museumkaart hebben op vertoon van de kaart vrije toegang.

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl