19°C
Overcast clouds

Nederland zet 1,1 miljard kilo tomaten af in 2020

De tomaat is in Europa de meest geconsumeerde groente. Nederland speelt een belangrijke rol als leverancier en zette in 2020 in totaal 1,1 miljard kilo tomaten af. Dat blijkt uit cijfers van Groenten Fruit Huis.

Op een kleine 1.900 hectare worden in Nederland tomaten geteeld, waarvan 60 procent onder het keurmerk On the way to Planet Proof en 2 procent biologisch. De trostomaat beslaat met 49 procent het grootste teeltoppervlak in Nederland. In totaal werd 910 miljoen kilo tomaten geproduceerd in 2020.

De totale afzet bedroeg 1,1 miljard kilo in 2020. Daarvan werd 38 procent afgezet op de Duitse markt. 15 procent van de Nederlandse tomaten kwam in het Verenigd Koninkrijk terecht. Slechts 9 procent bleef in Nederland.

De rol van Nederland op de Duitse afzetmarkt is groot. 48 procent van alle tomaten komt uit Nederland. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit percentage 34 procent. In beide landen staat Spanje op de tweede plek. Mexico heeft de grootste rol in de wereldwijde export van tomaten. Nederland staat op de tweede plek en verzorgt 15 procent van het totale gewicht aan export van tomaten wereldwijd.

Een Nederlander consumeert 5,5 kilo verse tomaten per jaar. De trostomaat is het meest geliefd, daarna de pruimcherrytomaat. De meeste tomaten worden geconsumeerd in de avond, terwijl een aanzienlijk deel ook wordt gegeten als lunch of tussendoortje.

Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/11/10/nederland-zet-11-miljard-kilo-tomaten-af-in-2020?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-12-11-2021

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl