9°C
Broken clouds

Pieperbier? Voedselverspilling tegengaan

Af en toe worden we er in de media weer eens op gewezen: we gooien met z’n allen te veel voedsel weg. Steevast gaan dit soort berichten gepaard met tips wat je daaraan kunt doen. Gooi overgebleven eten niet weg bijvoorbeeld, maar verwerk het in een volgende maaltijd. Bij ons thuis is dat een populaire bezigheid, op ons wekelijkse menu prijkt steevast minstens één keer ‘restjes’. 

Voedselverspilling vindt niet alleen bij de consument plaats, maar ook eerder in de keten. Een partij paprika’s dat afgekeurd wordt door een supermarktketen omdat er een aantal tussen zit met een kleine beschadiging of een licht afwijkende kleur. Of pruimen die net iets kleiner zijn dan de criteria voorschrijven en daardoor niet verkocht mogen worden, zoals in 2018 in Zeeland gebeurde. Dit leidde tot veel verontwaardiging én bewustwording bij in elk geval de consument.

Creatieve koks

Er zijn verschillende initiatieven om met dergelijke producten iets te doen. Instockmarket.nl bijvoorbeeld is een online groothandel voor de horeca waarin deze producten worden aangeboden en afgenomen. Instockmarket heeft nu een twaalftal structurele leveranciers, grote en kleine telers van voornamelijk groente en fruit, maar ook enkele tussenhandelaren. Hun afnemers noemt Instockmarket ‘circular chefs’: professionele en creatieve chefkoks die geen moeite hebben een goede toepassing te vinden voor die net niet helemaal gave tomaten of aardappelen (‘pieperbier’!).

Snoeptomaatjes

In het project Foodheroes helpt landbouworganisatie ZLTO telers en producenten een herbestemming (‘verwaarding’) te vinden voor tweedeklasseproducten en ondersteunt initiatieven daarvoor. Zoals Greenco in het Westland. Zij zijn de producent van Tommies, de kleine snoeptomaatjes die je in bekers bij de supermarkt kunt kopen. Ab van Marrewijk van Greenco: ‘Bij de teelt van een product is er altijd een klein percentage dat niet aan alle kwaliteitscriteria voldoet, bijvoorbeeld door onverwacht sterke temperatuurschommelingen die een teler niet kan beïnvloeden. Wij werken met drie kwaliteitsklasses. De klasse-1-producten voldoen aan alle kwaliteitscriteria en die gaan naar de supermarkt. In klasse 2 en 3 zit dat kleine percentage (1-3%) dat meer of minder afwijkt van die criteria. Die tomaatjes gaan niet verloren maar laten we verwerken tot soepen en sauzen en tot sap. We hebben daarvoor contracten afgesloten met producenten. Maar met ons uitgekiend teeltrecept, onze kennisuitwisseling en kwaliteitscontroles zorgen we ervoor dat telers een zo hoog mogelijke klasse-1-score.’ 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl