De pootaardappelteelt is de belangrijkste poot onder het akkerbouwbedrijf van Simon Wilms aan de Zwinweg in Anna Paulowna. Die teelt is hem met de paplepel ingegoten en hij geniet nog steeds dagelijks van de uitdagingen die deze teelt hem biedt.
Wilms verbouwd jaarlijks ongeveer 125 ha aan akkerbouwgewassen. Naast 40 ha pootaardappelteelt verbouwd hij gele en rode zaaiuien, suikerbieten, zomer- en wintergranen en hij teelt voor zaaizaadvermeerdering van granen en grassen. Daarnaast heeft hij een boerderijwinkel waar hij zijn eigen producten en producten van bedrijven uit de regio verkoopt.
Pootaardappelteelt
De Nederlandse akkerbouw is wereldwijd beroemd om de hoge kwaliteit pootaardappelen die onze telers exporteren. Pootaardappelteelt kun je grofweg verdelen in 2 sectoren. De teelt voor het eindproduct dat geëxporteerd wordt en een soort opbouwteelt. Simon Wilms teelt poters voor de Nederlandse vermeerderaars die exporteren. Wilms zet de stappen die de jaren daar aan vooraf gaan. Hij volgt hierbij het principe van gesloten bedrijfsvoering om zo goed mogelijk afstand te houden van problemen van buitenaf. De pootgoedteelt geeft doorgaans een goed saldo per ha. Dat moet ook wel, want er zit nogal wat werk aan. Er moet geselecteerd worden over het hele veld om virussen en andere afwijkingen te verwijderen terwijl de veldspuit er regelmatig aan te pas moet komen om een gezond gewas te houden. “Spuiten doe ik niet graag en ik weet dat niet iedereen nut en noodzaak er van inziet.” Verklaart Wilms. “Maar pootaardappelen en gewasbeschermingsmiddelen zijn nu eenmaal onlosmakelijk aan elkaar verbonden.”
Schoon
In de pootaardappelteelt is het van belang om tijdens het hele traject schoon te werken. Wilms koopt de nieuwe knolletjes aan uit een steriele omgeving. Dat noemt hij ‘Generatie 0’. Van daaruit gaat hij de partij in ongeveer 4 jaar vermeerderen tot de zogenaamde S-kwaliteit. Dat is de kwaliteit van waaruit de Nederlandse pootgoedaardappeltelers verder werken om een exportklaar product te telen. De focus van Wilms ligt op die markt. Hij exporteert zelf steeds minder. De expertise van Simon Wilms zorgt er voor dat zijn klanten een product aangereikt krijgen zonder virussen of andere ziekten. De pootaardappelen en zaaigranen teelt Wilms voor de Royal ZAP uit Wieringerwerf.
Boerderijwinkel
Wilms teelt ook een flink areaal uien. Zowel de gewone gele ui als de rode ui staat bij hem op de akker. Een mooie teelt om direct aan de consument uit de buurt aan te bieden. Daarom startte Simon Wilms een boerderijwinkel, waar hij naast uien ook aardappelen aanbiedt (Frieslander en Anais), honing en stro en hooi in kleine pakjes. Het aanbod wil hij uitbreiden met producten van collega’s uit de buurt. “Ik vind het leuk om direct aan de consument te leveren.” Motiveert Wilms zijn keuze. Hij denkt dat de consument regionaal voedsel wil, aangewakkerd door de discussies over milieu en duurzaamheid. Die discussie gaat Simon Wilms graag aan met de consument tijdens de rondleidingen die hij in het voorjaar en zomer aanbiedt.