René van der Aarde schakelt over naar biologisch

Het is voor René van der Aarde uit Hem niet zo zeer een ideologische kwestie om over te schakelen naar biologische fruitteelt. Hij woont met zijn gezin op het bedrijf aan de Hout en wil graag in een zo gezond mogelijke omgeving wonen. “In een stad heb ik geen directe invloed op mijn leefomgeving. Hier heb ik die wel en kan dat in positieve zin beïnvloeden.” Bovendien is er volgens Van der Aarde niet veel aanbod van biologisch fruit in de regio, dus verwacht hij een goede afname van zijn fruit.

René van der Aarde teelt verschillende rassen appels en peren op ca. 6 ha. Hij noemt de overschakeling naar een biologische teelt ingewikkeld. Hij wil zo snel mogelijk de biologische fruitteelt in de vingers krijgen. Van der Aarde is zich er van bewust dat het nodige mis kan gaan, want de gangbare gewasbeschermingsmiddelen mag hij niet meer gebruiken. Een ziekte als schurft op het fruit is een bedreiging voor zijn oogst en zal op andere manieren voorkomen moeten worden. Het bestrijden van ziekten in biologisch fruit kan op meerdere manieren. Er zijn verschillende biologische gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar en er zijn ziekte resistente rassen, maar Van der Aarde wil een vooral belangrijke stap maken in het evenwicht van het insectenleven en het bodemleven in zijn boomgaard.

Biologisch evenwicht
Een manier om het insectenleven te stimuleren is volgens de biologische fruitkweker het later en minder frequent maaien van de paden in de boomgaard. De gedachte hierachter is om populaties insecten meer overlevingskansen te geven en zegt hij: “Hoe meer voedsel, hoe meer bijen. Bijen zijn onmisbaar voor de bevruchting van de bloemen, anders krijg je geen fruit.” Van der Aarde zoekt naar optimalisatie in zijn maaibeleid. Hij is er wel van overtuigd dat later maaien, bij voorkeur pas in juni, een goede invloed heeft op het insectenleven. Daarbij denkt hij aan niet alles gelijk maaien of stroken te laten staan. Het wordt de komende jaren een zoektocht naar een optimaal biologisch  evenwicht om een zo goed mogelijk product te kunnen oogsten.

Omschakeling
Omschakelen van gangbare fruitteelt naar biologisch duurt 2 jaar. Dat is een periode om de kneepjes van het vak te leren volgens René van der Aarde. Hij denkt dat hij goed moet opletten om stap voor stap de biologische teelt eigen te maken. Het is belangrijk voor hem dat hij goed en netjes zijn producten teelt. Hij stelt dat je jezelf als biologisch teler helemaal opnieuw moet uitvinden, maar dat dit wel helemaal bij zijn persoonlijkheid past. “De wereld verandert en ik verander mee. Voor mij is het in elk geval een prettiger manier om mijn brood te verdienen.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl