0°C

Syngenta Seeds sluit zich aan bij Samen Tegen Voedselverspilling

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Voedselverlies en Voedselverspilling
maakt Syngenta Seeds vandaag bekend zich aan te sluiten bij Samen Tegen

Voedselverspilling, dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten
bundelen om voedselverspilling te halveren voor 2030 (Sustainable Development Goal 12.3). Door groenten eigenschappen mee te geven waarmee bijvoorbeeld oogst- en snijverlies
worden voorkomen en de houdbaarheid wordt verlengd, levert Syngenta nieuwe oplossingen
om voedselverspilling te lijf te gaan.

•Met gerichte veredeling gaat Syngenta verspilling tegen van groenten in de hele
keten.
• Syngenta geeft groenten eigenschappen mee die o.a. oogst- en snijverlies
voorkomen en de houdbaarheid van producten verlengen.
• Als partner van Samen Tegen Voedselverspilling wil Syngenta samen met
ketenpartijen oplossingen ontwikkelen om verspilling van groenten tegen te
gaan.

Jeff Rowe, president global seeds van Syngenta: “Naar schatting gaat een derde van al het
voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd verloren of wordt verspild voordat het op tafel
komt. Als onderdeel van ons Good Growth Plan, zet Syngenta zich in om deze wereldwijde
uitdaging aan te gaan. We innoveren door nieuwe gewassen te ontwikkelen die
voedselverspilling verminderen en helpen telers om veilig, voedzaam en voldoende voedsel
voor mensen over de hele wereld te kunnen produceren.”

Voedselverspilling vindt plaats in de hele keten: op het veld, als gevolg van insecten, ziekten
en onkruid, of arbeidstekorten, in de opslag door bederf, of tijdens transport, door schade of
vertragingen. Ook gaat veel verloren in winkels, in restaurants en thuis. Volgens de stichting
Samen Tegen Voedselverspilling staan in Nederland groenten, samen met brood en fruit, in
de verspillings-top 3. Hier is dus nog veel winst te boeken.

Sjaak van de Ploeg, Hoofd Groentezaden ontwikkeling van de regio Europa, Afrika en het
Midden-Oosten: “Met gerichte veredeling kunnen we verspilling van groenten tegengaan van
grond tot mond. Zo voorkomen we bij de teler oogstverlies door groenten weerbaar te maken
tegen ziektes en extreme weersomstandigheden. Bij verwerkers treedt vaak snijverlies op,
ook daar bieden we oplossingen voor. Een goed voorbeeld is onze “hamburgersla” waarvan
alle blaadjes perfect op een hamburgerbroodje passen. Ook bij consumenten, waar bederf
een bekende oorzaak is van verspilling, voorkomen we verspilling door de houdbaarheid van
groenten te verlengen”.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We zijn
verheugd dat Syngenta zich aansluit bij de verspillingsvrije beweging. Het veredelingsbedrijf
staat helemaal aan het begin van de voedselketen en werpt daarmee een unieke blik op het
efficiënt benutten van grondstoffen. Ik kijk er naar uit om samen met Syngenta en andere
ketenpartners verder te werken aan onze ambitie om jaarlijks 1 miljard kilo goed voedsel
binnen de keten te houden”.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl