Het vertical farming bedrijf Glowfarms in Hoorn is groeiende. De pilot van de ondernemers Ben Pieterse (27) en Luc de Vries (26) is de afgelopen drie jaar dusdanig succesvol gebleken dat wordt opgeschaald.
Een kleine drie jaar geleden vestigden de entrepreneurs zich op industrieterrein Hoorn 80. Door verticaal te boeren wil het duo bijdragen aan het wereldvoedselprobleem. Volgens berekeningen moet zo’n 50 tot 70 procent meer voedsel worden geproduceerd, weet Pieterse. “Ons voedsel moet ofwel intensiever verbouwd worden, of er moeten meer innovatieve oplossingen worden bedacht. Zelf kweken zal niet genoeg zijn.”
Ieder jaar komen er ruim 80 miljoen mensen bij, waardoor in 2050 zo’n 10 miljard mensen op aarde zijn. Een stijging van zo’n 30 procent, volgens berekeningen van de Verenigde Naties. Pieterse ziet vertical farming als een deel van de oplossing voor het wereldvoedselprobleem, omdat meer volume behaald kan worden.
Plantensoorten
Het afgelopen jaar heeft het bedrijf onderzocht welke gewassen het beste werken. Onder meer veldsla, paksoi en kruiden zijn geschikt voor de verticale kweek. Zaden worden opgekweekt in steenwol, waarna de kiemen in horizontale banen op een band kunnen groeien. Transportbanen in golven gaan zeven meter de hoogte in en transporteren de planten naar boven en beneden. Momenteel is de band bijna 80 meter lang en heeft 110 m2 kweekoppervlak. Onderweg krijgen de plantjes water met voedingsstoffen, licht en warmte en afhankelijk van het soort kan na 12-24 dagen geoogst worden.
Techniek
Zo’n zes jaar is Pieterse bezig met vertical farming. Hij haalde een graad in duurzaamheidsmanagement aan de universiteit in Zeeland. Vervolgens reisde hij naar Amerika en Japan om de techniek te onderzoeken. Ook keek hij de keur af bij oud-werkgever Own Greens, waar verticaal varens worden gekweekt. “Ik wist dat de techniek moest kunnen slagen voor groenten. Een jaar geleden hebben we de bouw afgerond en tien maanden later kunnen een aantal producten mee met de marktprijs.”
Opschalen
Glowfarms kan zo’n vijftien supermarkten van kruiden voorzien. Het doel is aan het einde van het jaar 80.000 verpakkingen te leveren ofwel 1.200 kilo per dag. Wat ruim 25 keer zoveel is. Pieterse is verbaasd over de hoeveelheid interesse om bulk te leveren. “Veel groothandels zijn op zoek naar een stabiele toevoer voor bijvoorbeeld spinazie, veldsla, basilicum, bieslook en zacht fruit”, zegt hij.
De interesse voor het leveren van plasticvrije verpakkingen met kruiden is minder. Maar het streven van Glowfarms is ook om in de toekomst sla hipper te maken en bijvoorbeeld smaakvolle slamixen te leveren met de jonge blaadjes van de boerenkool en mosterdblad.
Houdbaarheid
De producten zijn in plaats van vijf dagen, tien dagen houdbaar, doordat de kweek relatief hermetisch is. Er zijn geen invloeden van buitenaf zoals bacteriën en ziekten. Zowel GMO als pesticiden kan daardoor achterwege worden gelaten. Door het juiste spectrum aan licht, verbeteren ook de smaak en verhogen de voedingsstoffen.
Duurzaam
Tevens is minder water nodig en is het bedrijf niet afhankelijk van gas zoals in de kas. Het energieverbruik is wel hoger. “Dat is een punt van aandacht, maar we zijn constant in ontwikkeling. We kunnen dat bijvoorbeeld compenseren met zonnepanelen en windenergie, ledlampen of groene stroom inkopen. Al deze technieken worden steeds rendabeler”, aldus Pieterse.
Uiteindelijk moet het proces naar autonome teelt toe. Pieterse: “Wij vertellen de computer wat voor plantje we willen en uiteindelijk rolt het gewas eruit. Door te werken met sensoren en camera’s kunnen voedsel en licht al worden afgesteld, maar volledige automatische productieflow is nog een proces in ontwikkeling.” www.glowfarms.com.
Door Yildiz Celie