0°C

Voeding & gezondheid

Er wordt veel over geschreven, het effect van gezonde voeding op ons immuunsysteem. Maar wat is gezonde voeding nu eigenlijk? En waar kun je het halen?

Laten we beginnen met het feit dat ieder lichaam anders is en dat ‘gezond’ voor iedereen een andere betekenis heeft. Het is misschien makkelijker om aan te geven wat níet gezond is, want dat geldt voor iedereen; gifstoffen, bewerkte producten (ja óók die met extra toegevoegde vitaminen of ‘alleen natuurlijke suikers’) maar ook alles wat stress oplevert zoals geluidsoverlast, een pandemie of bijvoorbeeld relatieproblemen. Nu is kortdurende stress geen probleem en naast soms noodzakelijk om ons lijf te ‘redden’, ook best gezond, maar chronische stress heeft een desastreus effect op onze gezondheid. En het is heel makkelijk om chronische stress te ervaren, denk maar eens aan de lock down, dagelijkse files, huiswerkverwaarlozende pubers of slaapproblemen. Soms zijn we het ons niet eens bewust, maar razen de stresshormonen door ons lichaam, met alle verwoestende effecten van dien.

Hoe kunnen we ons lichaam nu weerbaarder maken, schade voorkomen en herstellen via onze voeding? Eigenlijk is het heel simpel. Als je alle bewerkte producten (alles wat in pakjes en zakjes zit en veel suikers, zout en vetten bevat) uit je voeding schrapt en daarvoor in de plaats gebruik maakt van verse groente en fruit, ben je er eigenlijk al. Om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid nutriënten te komen, moeten we zo’n 300 gram groenten en twee stuks fruit per dag eten. Het liefst lokaal, uit het seizoen en biologisch geteeld.

Verder is het van belang dat we zo veel mogelijk diversiteit in ons dieet aanbrengen, omdat iedere plant weer andere vitaminen en mineralen bevat, dus breng variatie op je bord met verschillende kleuren groenten, rauw en gekookt, desgewenst aangevuld met een klein stukje grasgevoerd vlees of wild gevangen vis. En laten we nu in Westfriesland een enorm aanbod aan verschillende groenten hebben! Nergens vind je lekkerder (bloem)kool, witlof, appels en peren en de ondernemers van de Westfriese Tafel weten er prachtige producten van te maken. Op de website van de Westfriese Tafel kun je de verhalen achter die mooie producten beluisteren. En kijken wat er nog meer voor gezonds te krijgen is in Westfriesland.

Laat je inspireren door de recepten van sterrenkok Onno Kokmeijer, en koop je producten bij één van de vele boerenstalletjes langs de weg. Dan weet je zeker dat het vers is, uit de regio komt en van het seizoen is. En producten met verhalen zijn altijd lekkerder! Probeer het zelf.

Ben je ondernemer in Westfriesland en wil je je aansluiten bij de Westfriese Tafel?

Of wil je voor 75 euro per jaar vriend worden van de Westfriese Tafel?

Neem dan contact met ons op.     

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl