Voor innovaties in peen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nationale Peen Manifestatie 6 oktober in Lelystad.

In Lelystad ligt een demo- en proevenplatform van 5.5 hectare aan zaadproeven, bemestingsproeven en fungicideproeven, fertigatie- en dripproeven en wortelvliegproeven klaar voor bezoek van peentelers en vakgenoten. Twintig bedrijven organiseren samen hét peenevent van Nederland en demonstreren daarbij ook hun nieuwste machines en innovaties.

6 oktober start om 12.30 uur

Het event start op dinsdag 6 oktober direct na de middag om half 1. Voor bezoekers is er ruime parkeergelegenheid en is vooraf aanmelden niet nodig. Volgens een looproute is gelegenheid alle 20 deelnemers te spreken en de laatste informatie uit de markt uit te wisselen. Het adres is WUR-Open Teelten, Edelhartweg 1 in Lelystad.

De deelnemende bedrijven aan het Nationale Peen Manifestatie zijn: Agrifirm, Agrotheek, BASF, Bayer Crop Science, Bejo Zaden, Certis, ENGIE Refrigeration, Profytodsd, Hazera, Koppert Biological Systems, Kramer Start, Lemken, Nunhems, Rijkzwaan, Seminis, Syngenta, Tolsma-Grisnich en Van Iperen.

Voor informatie bezoekt u nationalepeenmanifestatie.nl of volgt ons op twitter en Instagram via @PeenNederland

Deelnemers

De deelnemers presenteren het volgende:

Agrifirm

Onderzoek naar vergroenen van de teelt en bewaarbaarheid.

Een goed bewaarbare peen is voor de Nederlandse peenteelt van essentieel belang. Agrifirm doet al jaren onderzoek naar het effect van teeltmethoden op de bewaarbaarheid en richt zich daarbij met name op het verduurzamen van de teelt door de inzet van groene middelen in combinatie met een verdere reductie van chemische middelen.

Bayer

Bayer is al sinds jaar en dag het bedrijf met de meeste oplossingen voor ziekten en plagen in de wortelteelt. We praten u onder andere bij over de aaltjeswerking van Verango, de brede werking van Challenge op onkruiden en de unieke systemische dubbelwerking van Movento op de wollige wortelluis. Daarnaast uiteraard veel aandacht voor de bladschimmels in peen. Met Luna Experience, Rudis en Serenade blijven we samen alle ziekten in peen de baas!

Bejo

Bejo zal een aantal nieuwe wortelrassen presenteren op het proefveld. Multifunctionele rassen voor gangbaar en bio met smaak, kleur en uitstekende bewaarbaarheid, een nieuwe vroege peen (rond de 100 groei dagen) met een uitstekende veldhoudbaarheid, een nieuwe C/D peen met goede interne kleur, veel kg’s en nog vele andere rassen waar we u graag uitleg over geven op ons demoveld op 9 oktober.

Agrotheek

Peenkwaliteit.

In de afgelopen decennia zijn we er in geslaagd om goede opbrengsten in peen te behalen. Bodemgebonden ziekten zorgen echter steeds vaker voor afnemende kwaliteit in de bewaring. In deze proef worden toegelaten en experimentele middelen bij het zaaien toegevoegd om de peen te beschermen tegen bodemgebonden ziekten. Na bewaring wordt de peen beoordeeld op kwaliteit.

Certis

Certis zal tijdens de Nationale Peenmanifestatie de aandacht vestigen op aaltjes- en wortelvliegbestrijding. Door de veranderende markt wordt het steeds belangrijker om de juiste middelenkeuze te maken. Biorationals kunnen hier zeker een bijdrage in leveren. Wij willen u op deze dag graag helpen om deze Biorationals op de juiste manier in te zetten.

ENGIE Refrigeration ENGIE Refrigeration

Peen bewaren: houd de kilo’s in de kist.

Mechanische koeling van ENGIE Refrigeration is het antwoord op de vraag naar langer en beter bewaren van peen. De bewaaromstandigheden zijn altijd optimaal voor uw product, de kwaliteit blijft behouden en door de langere bewaartijd kunt u beter inspelen op de prijsontwikkelingen in de markt. Daarbij komt dat ENGIE koploper is in de toepassing van natuurlijke koudemiddelen.

Hazera

Namens Hazera willen wij u graag ons steeds groter wordende assortiment bewaarwortelen laten zien. Wortelen die zich onderscheiden door een goede en snelle opkomst met een sterk looftype, smaakvolle gladde wortelen met een hoog verwerkingscapaciteit en rendement. Bezoek ons proefveld en wij vertellen u er graag meer over.

Koppert Biological Koppert Biological Systems

Koppert Biological systems is een specialist in biologische oplossingen tegen ziekten en plagen in land- en tuinbouw. Koppert toont de werking van Trianum G. Een biologische oplossing voor een aantal bodemziektes die een bedreiging vormen in de peenteelt.

De unieke eigenschappen van Trianum zorgen voor meer zekerheid in de teelt en bewaring van peen. We zien u graag op ons proefveld voor een uitleg over de werking.

Kramer

De teelt van wortelen is precisiewerk en vereist vakmanschap en de beste machines. Kramer is gespecialiseerd in het ontwerpen en optimaliseren van machines voor de teelt van groenten. Op deze dag zullen wij u de nieuwste innovaties op het gebied van zaaitechniek laten zien. Een andere kijk op zaaien. Wij gaan graag met u in discussie omtrent de nieuwste zaaitechnieken.

Pireco

Pireco is het milieuvriendelijke en duurzame antwoord op een breed scala aan gewasproblemen binnen de (biologische) land- en tuinbouw. Onze producten bestaan uitsluitend uit plantaardige bestanddelen die worden opgenomen door de bodem en de wortels van de plant. Daar stimuleren ze de groei, de vitaliteit en het natuurlijk het herstellend vermogen van de planten die zijn aangetast door onbalans en omstandigheden van buitenaf.

Profytodsd

Om een toekomstbestendige teelt te realiseren maakt Profytodsd gebruik van een geïntegreerd teeltsysteem. Juiste bodemverbeteraars, biostimulanten en bladmeststoffen zorgen voor een gezonder gewas die minder gevoelig is voor ziekten en plagen. Op het peenplatform liggen een gangbaar, geïntegreerd en biologisch object naast elkaar om deze met elkaar te kunnen vergelijken.  

Seminis

Seminis zal drie bewaarrassen peen presenteren waarvan er twee al commercieel zijn (Caribou en Carlano) en een ras in een vergevorderd pre-commercieel stadium is (SVDN8104). De rassen zijn voor zowel gangbare als biologische teelt. De bewaarrassen kenmerken zich door het geven van goede netto opbrengsten, waarbij Carlano zich verder onderscheidt door een goede tolerantie tegen veel voorkomende bladschimmels en is daarmee ook met name geschikt voor de bioteelt. 

Syngenta

Syngenta biedt een breed assortiment zaden en gewasbeschermingsmiddelen waardoor de opbrengst en kwaliteit voor uw wortelteelt gewaarborgd zijn. Wij vertellen over onkruidbestrijding en ziektebestrijding in de peen.

Van Iperen

Proeven 2021: kunnen we mineralengift verlagen, deze aanvullen met groene middelen en toch een goede opbrengst en kwaliteit halen?

  • Startfosfaat in de vorm van granulaat met de unieke plus samenstelling
  • Een deel van de bladvoeding vervangen door biostimulanten
  • Bodem in kaart brengen door middel van Precisieteelt Plus
  • Uitgebreide fertigatieproef in peen. Kunnen we meer rendement halen met het geven van water en meststoffen? Vergelijking tussen droog, beregenen, irrigeren en fertigeren. 

Rijkzwaan

Als Nederlands familiebedrijf richten wij ons volledig op het veredelen van groenterassen en het produceren van groentezaden van topkwaliteit voor wereldwijde toepassing. De veredeling en selectie van nieuwe wortelrassen vindt plaats op onze vollegrondslocatie in het West-Brabantse Fijnaart. Tijdens de Nationale Peenmanifestatie tonen we u graag onze nieuwe wortelrassen in het Nantes-bereik.

Tolsma-Grisnich

Tolsma-Grisnich ontwikkelt innovatieve totaaloplossingen voor het hele traject van inschuren, bewaren, verwerken en verpakken van peen. Moderne koeltechniek en intelligente besturingstechniek zorgen voor minimale indroging en optimaal bewaarrendement. Praktijkproeven zorgen voor nieuwe kennis die we gebruiken om onze systemen voortdurend te verbeteren. Bij het ontwerp van een mechanisch koelsysteem staan productkwaliteit, energieverbruik en duurzaamheid centraal.

Voor informatie bezoekt u nationalepeenmanifestatie.nl of volgt ons op twitter en Instagram via @PeenNederland

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl