Onderdeel van de studies bij Hogeschool Inholland in Alkmaar is voor een aantal studenten de minor innoveren en ondernemen. Nick van der Heide, Binck van der Toom, Luke Mak, Adira van der Wel en Frits Fatels zijn studenten die een minor innoveren en ondernemen wilden volgen om op termijn af te kunnen studeren. Ze ontwikkelden de Medi-clip voor ziekenhuizen en geloven dat hun nagelnieuwe ontwikkeling van waarde kan zijn in de zorgsector.
„Een ECG apparaat heeft veel kabeltjes die tijdens een scan aan een lichaam verbonden zijn,” vertelt Frits Fatels, „Onze Medi-clip zorgt ervoor dat deze niet in de war raken en juist dat scheelt de mensen die met deze apparatuur werken heel veel tijd.” Hij stelt dat verpleegkundigen die met een ECG-apparaat vaak veel frustratie ervaren door de kabels die steeds weer in de war raken.
Tijdwinst
Volgens Fatels kost het feit dat de kabels voor ieder onderzoek weer in de war zitten 1 tot 2 minuten vertraging en daardoor treden er ook kabelbreuken op. Hij stelt dat wanneer een ECG-apparaat gemiddeld 20 keer per dag wordt gebruikt, dat dit dan dagelijks 20 tot 40 minuten scheelt De kosten (300 tot 900 euro) worden bespaard door het verminderen van de kabelbreuken, waardoor er minder nieuwe kabel sets aangeschaft moeten worden. „Dit en het verlichten van de arbeid levert dus een aanzienlijke besparing op door een kleine investering.”
Ontwikkeling
De studenten richtten zich eerst op de reden waarom de kabels steeds in de knoop raakten. Dat probleem werd ondervangen door 2 clips op elkaar waar de kabels tussen geklemd zitten. Dat is doorontwikkeld en het systeem werkt nu zo dat de clips over de kabels kunnen verschuiven. De producten worden geproduceerd met de 3D-printer en zijn gemaakt van gerecycled plastic. „Duurzaamheid is tegenwoordig ook belangrijk.”
Eisen
„Medi-clip is een product voor de zorgsector en daar horen de nodige eisen bij,” stelt Frits Fatels. Hij vertelt dat veiligheid en hygiëne belangrijk zijn. Dat houdt in dat er geen scherpe randen aan mogen zitten en het moet makkelijk schoon te maken zijn. Eisen waar het product aan voldoet. De verkoop van een dergelijke innovatie is niet eenvoudig, ziet Fatels. Toch denkt hij dichtbij de verkoop van de eerste Medi-clip te zijn en gaat ervan uit, dat wanneer dat gebeurt is er meer verkoop gaat volgen. „Er is een klant die er een wil afnemen om te kunnen presenteren in het ziekenhuis,” vertelt hij, „en deze manier kan succesvol zijn want je moet het personeel laten ervaren, want inkopers zijn moeilijk te benaderen.”
Begeleiding
Frits Fatels zegt samen met zijn medestudenten trots te zijn op hun innovatie, maar wil de mensen die dit proces hebben begeleid niet tekort doen. „We zijn heel goed begeleid door enkele business professionals,” vertelt hij en wil hiermee graag Jasper Nieuwenhuizen van de gemeente Alkmaar, Daan Woudenberg, financieel adviseur en Claudia Breugels als begeleidend docent hartelijk danken voor hun structurele bijdrage.