Informatiebijeenkomst Microturbines op agrarische percelen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op woensdag 2 februari 2022 vanaf 19:30 uur organiseert gemeente Schagen, in samenwerking met LTO Noord, een informatiebijeenkomst over microturbines bij agrarische bedrijven. In deze bijeenkomst krijgen aanwezigen informatie over de mogelijkheden van het plaatsen van microturbines en worden vragen beantwoord. Vragen kunnen bijvoorbeeld zijn: wat zijn microturbines, waarom zouden agrarische bedrijven deze willen, wat dragen deze kleine windmolens bij aan de opgave van de energietransitie, wordt rekening gehouden met het landschap en omwonenden en wat is de rol van de gemeente. 

Regionale Energie Strategie

In de aanloop naar de Regionale Energie Strategie (RES), in 2020, is gebleken dat men microturbines voor agrarische bedrijven wel zien zitten onder bepaalde voorwaarden. Naar aanleiding van de RES Noord-Holland Noord 1.0 hebben verschillende organisaties in de Kop van Noord-Holland een kader ontwikkeld waarin de voorwaarden staan voor microturbines op agrarische erven.  De gemeenten Schagen en Den Helder, de provincie Noord-Holland, Liander de Land- en Tuinbouworganisatie LTO en Mooi Noord-Holland waren hierbij betrokken. Dit kader is te vinden op www.schagen.nl/res

Beleid

De gemeente bereidt nu een beleidsnotitie voor. De planning is om het beleid met afwegingskader in het voorjaar 2022 aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor te leggen. Volgens het beleid wordt het mogelijk om onder voorwaarden op een agrarisch bouwvlak maximaal 1 microturbine te bouwen. Een microturbine is een kleine windmolen tot 15 meter ashoogte die elektriciteit opwekt. Ashoogte is de hoogte zonder de rotorbladen. Het kader bevat diverse afbeeldingen en landschapsopstellingen als voorbeeld. Met het beleid en afwegingskader kunnen aanvragen voor de plaatsing van deze kleine windmolens helder en sneller worden getoetst en afgehandeld. 

Wilt u zich voor deze informatiebijeenkomst opgeven? Dat kan via www.schagen.nl/res.

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl