4°C
Broken clouds

Jong loonbedrijf van Jan Klaver groeit gestaag

Boerenzoon Jan Klaver (29) uit de Wogmeer bij Hensbroek heeft meer met machines dan met koeien. Reden om 10 jaar geleden een aantal machines aan te schaffen en zijn eigen loonbedrijf te starten. In het begin stalde hij zijn materiaal op het erf van vader Jos, terwijl hij tegenwoordig een ruime loods met werkplaats tot zijn beschikking heeft op eigen terrein. De voordelen van loonwerk ten op zichte van de melkveehouderij zijn volgens Klaver de afwisseling in het werk, maar ook de reuring langs de weg vindt hij mooi. “Een nadeel is wel dat je als loonwerker sommige periodes lange dagen maakt.”

Klaver begon als ZZP’er in de agrarische sector. Hij werkte onder andere regelmatig bij verschillende loonbedrijven. De volgende stap was de aanschaf van een sleepslang bemesting combinatie. De voordelen van het systeem waar Klaver in investeerde betaalde zich uit. Hij werkt met slechts een trekker in het land tijdens het ‘sleepslangen’. Deze trekker bevat zowel de slangen als de bemester. Daarbij komt dat het systeem aan het eind van de klus niet met water maar met lucht wordt leeg geblazen. “Dat scheelt veel tijd, werkgemak en een heleboel onnodig water op het land. Daar zit geen boer op te wachten in het voorjaar.” Legt Klaver uit.

Loonbedrijf Klaver groeit gestaag door en biedt inmiddels een compleet aanbod aan agrarisch loonwerk inclusief grondverzet. Daarnaast heeft het bedrijf tegenwoordig de mogelijkheid om cultuurtechnische werkzaamheden uit te voeren als klepelen en maaikorven. Jan Klaver stelt dat zijn bedrijf dag en nacht voor de klant klaar staat met moderne machines boordevol moderne technieken. Tijdens de grasoogst biedt hij het totale pakket van maaien tot inkuilen met  opraapwagen of ronde balenpers. Ook in het grondwerk kan zijn bedrijf bijspringen met ploegen of spitten, kilveren, tot het inzaaien of een verkaveling uitvoeren. Jan Klaver: “In de tijd van het gras inkuilen verzorgen we ook het harken van het gewas.  Schudden doen we incidenteel. Vaak springen we daarmee in, wanneer een boer een storing heeft op zijn machine of wanneer er haast is in verband met verwachte regen. Zo flexibel wil ik graag zijn met mijn bedrijf.”

Ondanks het feit dat Jan Klaver de beschikking heeft over 6 trekkers, een shovel en een rupskraan heeft hij geen personeel in dienst. “Wij werken met een vaste club ZZP’ers, waarvan ik weet dat ze beschikbaar zijn wanneer het nodig is. Op deze manier kunnen we de werkzaamheden voor onze klanten heel goed uitvoeren.” Vertelt Jan Klaver. Hij stelt dat hij met zijn manier van werken flexibel is terwijl hij toch de gevraagde kwaliteit kan leveren.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl