13°C
Clear sky

Mechanisatiesector kijkt met vertrouwen naar 2022

Er heerst een positieve stemming in de mechanisatiesector, meldt branchevereniging Fedecom. Volgens een enquête onder 120 leden van de vereniging kijken fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek met vertrouwen het nieuwe jaar in. Verder bleek dat er een flinke vraag naar personeel is. Ruim de helft van de gepeilde leden heeft vacatures openstaan. 

“In het afgelopen halfjaar zijn de verkoopprijzen en bezetting gunstiger geweest dan de verwachtingen. Tegelijkertijd zijn de bedrijfsresultaten in het afgelopen half jaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid en hebben de bedrijven overwegend positieve verwachtingen over het eerste halfjaar van 2022. Daarbij hebben de reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen veel invloed”, schrijft Fedecom in een persbericht waarin het opmerkt dat fabrikanten en importeurs positiever gestemd zijn dan de dealerbedrijven. “Dat wordt met name veroorzaakt door de kansen die de afzet – zowel binnenland als de export – en de prijsstijgingen bieden.”

Export  

Op het gebied van export zijn de verwachtingen voor de eerste helft van 2022 positiever in vergelijking met de beperkte groei in de tweede helft van het vorige jaar. 

“Met name fabrikanten exporteren – zo’n 80 procent van de responderende fabrikanten en importeurs – en deze zijn gemiddeld voor meer dan 30 procent afhankelijk van deze export. Voor dealerbedrijven is dat met 15 procent een stuk lager”, laat Fedecom weten. “De order/verkooppositie buitenland zag meer dan 40 procent van de fabrikanten en importeurs groeien. De verwachting van de order/verkooppositie buitenland over het komende half jaar wordt door een aanzienlijk deel van de bedrijven positiever ingeschat. De verwachte stijging van de verkoopprijzen zal zeker meespelen.”

Stijgende prijzen 

Een overgrote meerderheid van de gepeilde leden zag de verkoopprijzen het afgelopen jaar stijgen en denk dat deze trend wordt doorgezet. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten blijft de levering van machines ook de komende periode in gedrang komen.  

Hierbij speelt ook beschikbaar personeel een rol. De leden van Fedecom verwachten een toenamen in de benodigde arbeidskrachten. Daarnaast is het gemiddeld aantal vacatures bij de respondenten op dit moment 1.5. “En deze zijn nauwelijks te vullen”, meldt Fedecom.   

Positief 

“De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten over de tweede helft van het afgelopen jaar is redelijk positief ervaren. Voor 2022 verwachten de bedrijven dat het bedrijfsresultaat zich gelijk tot iets beter gaat ontwikkelen. Door de coronacrisis en het nieuwe regeringsbeleid zijn de mechanisatiebedrijven nog duidelijk afwachtend.”

Fedecom 

Fedecom is de branchevereniging van fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in techniek ten behoeve van de agrosector, het groenbeheer en interne bedrijfslogistiek. Fedecom heeft ongeveer duizend leden, die gezamenlijk werkgelegenheid bieden aan 16.500 medewerkers en een bruto jaaromzet van rond de 5,5 miljard euro realiseren. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl