0°C

Wetgeving zit agrarische drones in de weg, mens moet nog steeds aanwezig zijn

In deze krant lees je vaak genoeg over de laatste trends op het gebied van agrarische mechanisatie. Zo hebben wij je vaak geïnformeerd over de stand van zaken op het gebied van agrarische drones. Deze drones zijn zeer handig voor agrarische bedrijven, maar toch worden ze nog maar weinig ingezet. Dit heeft voornamelijk te maken met nieuwe wetgeving vanuit Europa.

Drones zijn op dit moment vooral handig om informatie over de gewassen te verzamelen, maar in de toekomst kan de drone ook steeds vaker worden ingezet om andere taken te verrichten, zoals het vervoeren van goederen of het besproeien van land. Voorlopig is het voor de agrariër echter moeilijk om de drone effectief voor zijn bedrijf in te zetten. Sinds januari 2021 heeft de Europese Commissie namelijk de luchtvaartwet verder uitgewerkt. In deze wet staat onder andere dat bij autonome voertuigen in de landbouw nog altijd een mens aanwezig moet zijn. Dit moet, omdat er dan op tijd kan worden ingegrepen als er iets misgaat. Door dit soort regelgeving hebben nog maar zeer weinig boeren drones boven zijn land vliegen.


Gedetailleerde informatie

Dat is jammer, want drones kunnen zeer goed werk doen binnen de precisielandbouw. De drones kunnen met speciale camera’s landbouwgronden in kaart brengen. Met deze data vanuit de lucht kunnen landbouwers meer en gedetailleerde informatie over hun grond krijgen en daardoor efficiënter werken. Denk aan de exacte hoeveel bestrijdings- of voedingsmiddelen die het land nodig heeft. In de toekomst kunnen drones nog beter communiceren met de landbouwmachines aan de grond. Op deze manier kan het werk nog meer door autonome machines worden gedaan. Laten we hopen dat de wetgeving in de toekomst meer aangepast zal worden op de agrariër van de toekomst.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl