0°C

Bedrijfsoverdracht, waar moet je op letter?

Misschien ben je al een tijdje aan het nadenken over het overdragen van je bedrijf. Mocht het nog niet zover zijn, is het toch slim om je alvast in te lezen. Een bedrijfsoverdracht, zeker in de agrarische sector, is namelijk een ingewikkeld en langdurig proces. Wanneer beginnen de voorbereidingen van je bedrijfsoverdracht en wat komt er zoal bij kijken? Hier zie je enkele tips.

Het overdraagbaar maken van een bedrijf duurt meerdere jaren. Dat is ook niet zo gek, want het is een complex proces. Vaak is het ook een emotioneel proces: je vertrekt uit je (familie)bedrijf waar je jarenlang met hart en ziel hebt gewerkt. Begin daarom op tijd met de verschillende stappen die je moet zetten. Uit de praktijk blijkt dat deze voorbereidingstijd minimaal vijf jaar duurt. Op tijd beginnen levert je meer rust op, zowel op het emotionele als op het fiscale en financiële vlak. 

Doorschuifregeling

Als je jouw bedrijf wilt overdragen, heeft dat gevolgen voor je belastingen, zoals de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting. Bedrijfsoverdracht in de agrarische sector vindt vaak plaats met toepassing van de doorschuifregeling uit de inkomstenbelasting. Deze regeling houdt in dat jij als overdrager geen inkomstenbelasting betaalt over het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de balanswaarde. Daarbij is het niet van belang welke prijs de overnemer betaalt. Op deze manier kun je jouw bedrijf geruisloos “doorschuiven” naar je opvolger. Een voorwaarde is wel dat de opvolger tenminste gedurende drie jaar als medeondernemer of als werknemer in de onderneming heeft gewerkt. Daarom zie je vaak dat de overdrager en de overnemer al voor de daadwerkelijke bedrijfsoverdracht samenwerken in een maatschap of vof. Bij het oprichten van zo’n samenwerkingsverband wordt ook een akte opgesteld waarin de overnamerechten worden bepaald.

Schenking
De meeste agrarische bedrijven zijn familiebedrijven. Daarom willen veel agrarische ondernemers het bedrijf aan hun kinderen overdragen. Het kan fiscaal zeer interessant zijn wanneer je dat doet in de vorm van een schenking of erfenis. Over de eerste miljoen euro van de waarde van het bedrijf betalen de kinderen dan geen belasting en voor het meerdere is ook een deel vrijgesteld. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan deze fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht. De kinderen moeten bijvoorbeeld het bedrijf minstens vijf jaar voortzetten als ze niet alsnog met erfenisrechten belast willen worden. Om niet te worden aangeslagen voor aanmerkelijk belang (bezit van aandelen in een vennootschap), moeten zij daarnaast minstens drie jaar in dienst van het bedrijf zijn.


Deskundig advies
Bij een bedrijfsoverdracht komt veel meer kijken dan alleen de bovenbeschreven zaken. Denk bijvoorbeeld ook aan productierechten, agrarische testamenten, vergunningen en de wijze van financiering. Er wordt dan ook aangeraden een deskundig adviseur in te schakelen om het overdrachtsproces goed te begeleiden. Denk hierbij niet alleen aan het financiële gedeelte. Ook op het emotionele vlak gebeurt er veel. Goede communicatie tussen beide partijen zorgt ervoor dat wensen en verwachtingen duidelijk worden. Gelukkig zijn er genoeg experts die je daarbij kunnen helpen!

Bron: Belastingdienst.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl