0°C

Boerin zijn is een manier van leven

Dat er behoefte was aan een speciale club van boerinnen blijkt wel uit het feit dat de club in 5 jaar tijd al 45 actieve leden heeft. Sasja Giezenberg uit Barsingerhorn richtte in 2017 de club op omdat ze de behoefte voelde om met gelijkgestemden contact te hebben. Als stads meisje uit Schagen kreeg ze een relatie met een melkveehouder. Toen merkte ze dat ze bitter weinig wist over het bedrijf en het management

Via een oproep op Facebook riep ze boerinnen op om een soort studieclub op te richten. Die club kwam er en is dus in korte tijd uitgegroeid naar een club van boerinnen uit de melkveehouderij met Sasja Giezenberg als voorzitter. “Denk niet dat dit een gezelligheidsclubje van vrouwelijke melkveehouders is.” verduidelijkt Giezenberg. “We hebben iedere keer wanneer we iets organiseren een vakgericht onderwerp, zoals laatst over uierontsteking, in vaktermen mastitis.” Toch geeft ze aan dat na het vaktechnische gedeelte de gezelligheid ook altijd aan bod komt en belangrijk is.

Doel
Renate Nieman uit Oostwoud is ook bestuurslid en legt uit wat het doel van de boerinnenclub is. “Het gaat ons om kennisontwikkeling en het contact met vakgenoten.” Bestuurslid Hanneke Paauw uit ’t Veld vult daar op aan dat boerin zijn een levensstijl is die je niet met iedereen kunt delen. “Dat maakt deze club voor mij zo waardevol. Ik hoef hier niets uit te leggen.” Paauw stelt dat er steeds minder boerinnen zijn en dat de levenswijze van deze vrouwen steeds minder in de belangstelling staat.

Leuk leven
De boerinnen stellen dat ze ook best een leuk leven hebben, al is het soms druk. Sasja Giezenberg wijst op boerinnen die naast het runnen van een gezin en de inzet voor het bedrijf soms ook nog buiten de deur werken. “Dat is een manier van leven waar je met collega boerinnen goed over kunt praten terwijl je direct begrepen wordt.”

Zorgen
Uiteraard zijn er tegenwoordig veel zorgen in de melkveehouderij maar ze prijzen zich gelukkig dat ze in Noord-Holland wonen en niet op bijvoorbeeld De Veluwe, want daar is de gewenste krimp veel hoger dan in deze regio. De club wil niet zo nodig naar buiten treden maar toch zouden deze boerinnen het wel mooi vinden wanneer er meer begrip was voor hun manier van leven. Hanneke Pauw: “We doen alle soorten werk en we beslissen mee. Dat maakt ons onderdeel van het management van het bedrijf.” Zonder het te willen romantiseren geven de drie boerinnen aan best tevreden te zijn met hun leven. Alleen zou een klein beetje meer begrip van de burger naar de boer toe zou soms best fijn zijn.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl