0°C

Finalisten Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 bekend

tuinbouw

Parels van de tuinbouw blinken uit in excellent ondernemerschap, en lopen voorop in duurzaamheid en circulariteit

De finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 zijn bekend gemaakt. Voorzitter Michiel F. van Ginkel verraste Roobeek Group uit Arcen, Stolk Brothers uit Bergschenhoek, VDE plant uit Woubrugge en Iribov uit Heerhugowaard met een persoonlijk bezoek. Onafhankelijk juryvoorzitter van de themaprijs Circulair Ondernemen Herold Dongelmans bezocht de finalisten van de themaprijs: Oesterzwammerij uit Bloemendaal, Division Q uit Monster, Circular Plastics uit Aalsmeer en Elstgeest Potplanten uit Nieuwe Wetering.

tuinbouw-ondernemers

De genomineerde bedrijven laten zien dat uitmuntend ondernemerschap ook tijdens uitdagende tijden zorgt voor succes op het gebied van innovatie, marktgerichtheid en goed werkgeverschap. Volgens de jury:

Stolk Brothers is een zeer milieubewuste kweker van exclusieve Anthuriums. Het bedrijf heeft een compleet verhaal en scoort op vrijwel alle facetten goed. De inzet op duurzaamheid is absoluut nominatie waardig.

VDE Plant is een familiebedrijf en teelt op milieuvriendelijke wijze tropische en luchtzuiverende planten. De jury vindt dat ze goed scoort op creativiteit, innovatie en positionering. Ook heeft ze duurzaamheid hoog in het vaandel; het bedrijf zet steeds kleine, maar zeer haalbare stappen en dat is lovenswaardig.

Iribov is een toonaangevend laboratorium dat diensten uitvoert op het gebied van plantenvermeerdering en –veredeling. Het bedrijf laat zien waartoe tuinbouw Nederland in staat is. Het bedrijf scoort zeer hoog als het gaan om inzet op vernieuwende technologie.

Roobeek Group behoort tot één van de grootste handelskwekerijen in tuinplanten. Offline, online, het bedrijf heeft een sterke filosofie en een zeer hoge ambitie. Ook scoort ze op maatschappelijk vlak hoog, doordat het bedrijf met het zorgaspect verweven is.

tuinbouw-themaprijs

Vier finalisten themaprijs Circulair Ondernemen

Met de themaprijs Circulair Ondernemen geven we vooruitstrevende (tuinbouw)ondernemers die inzetten op de transformatie naar een circulaire bedrijfsvoering een podium. Genomineerd zijn Division Q, die technische innovaties voor de verduurzaming van de glastuinbouwsector ontwikkelt, Circular Plastics, die een nieuwe bloemenkrat heeft ontwikkeld en zo de materialenkringloop sluit, de Oesterzwammerij die oesterzwammen – als alternatief voor vlees – op de reststroom koffieprut teelt en Elstgeest Potplanten, die laat zien hoe je in je bestaande bedrijfsvoering circulariteit kunt doorvoeren. Greenport Aalsmeer is dit jaar de regionale partner en medeorganisator van de themaprijs.

Aftermovie van de bekendmaking

Diversiteit in aanmeldingen dit jaar

“Het aantal aanmeldingen voor zowel de Tuinbouw Ondernemersprijs als de themaprijs Circulair Ondernemen, alsmede de diversiteit van deze aanmeldingen, stemt mij positief,” aldus overall juryvoorzitter Rutger Lommerse. “Onder de inzendingen zie ik een brede trots op de tuinbouwsector en een hoge interesse voor de prijs: De kandidaten tonen allen het inspirerende verhaal en tonen de verbindingen met wat er in de samenleving leeft. Vanuit de bollenteelt, boomkwekerijen, de fruit-, sier- en groenteteelt, als de handel. Voor de themaprijs zien we ook inzendingen vanuit andere sectoren, zoals de bouw. Het is mooi om te zien dat onze prijs en de interesse erin zo breed is en zelfs cross sectoraal. Iedere genomineerde werkt vanuit zijn eigen perspectief aan circulariteit. Dat we sectoren aan elkaar verbinden en laten zien hoe de kracht van de een ook de kracht van de ander kan zijn, heeft de toekomst.”

Op woensdag 6 maart 2024 onthullen we tijdens een feestelijke uitreiking in Greenport Aalsmeer wie zich de winnaars van 2024 mogen noemen. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl