0°C

Help de koeien van het Rundveemuseum in Aartswoud uit de brand!

In het Noord-Hollandse dorpje Aartswoud is sinds 8 jaar een Rundveemuseum gevestigd dat als uitgangspunt heeft om oorspronkelijke Nederlandse koeienrassen te handhaven en te kunnen laten zien. Dit geldt ook voor andere aanwezige dieren en de beplanting van het erf eromheen. Er is een mooie samenwerking met de Prinsenstichting die de voor het museum gelegen stolpboerderij beheert. De bewoners van deze boerderij helpen met de verzorging van de dieren.

In de nacht van 7 op 8 februari brak er brand uit in de stal van het Rundveemuseum. In de stal stonden 10 oorspronkelijke Hollandse koeienrassen met wat kalfjes. In alle haast zijn de koeien bevrijd en naar een logeerstal gebracht. Helaas hebben een Blaarkop en een Baggerbonte koe het niet overleefd. Ook werden er in de nieuwe stal een Lakenvelder en een Fries Roodbont kalfje levenloos geboren. Voor de overgebleven dieren wordt goed gezorgd en die gaan het wel redden. De vaste verzorgers gaan nu tweemaal daags met een busje naar de logeerstal.

De schade aan de stal en het museum is erg groot! Het gaat langere tijd duren voor alles weer is herbouwd. Het museum draait al 8 jaar en is uniek in Nederland. Inmiddels is het tot Educatief Centrum gepromoveerd en heeft het museum een grotere ontvangstruimte nodig. Ook zal het herstel van de stal met duurzamere materialen worden uitgevoerd. Dit werkt sterk kostenverhogend. Het museum mist bovendien de inkomsten van het komend en vorig seizoen. En de veestapel moet uiteraard noodgedwongen worden aangevuld met de rassen die nu ontbreken.                                                                                                                                                                 Het zal duidelijk zijn dat er een groot gat in de begroting is en dat er veel geld nodig is. Het streefbedrag voor het realiseren voor de aanpassingen en het uitbreiden van de huidige situatie is inclusief gederfde inkomsten geraamd op € 95.000,-  Belangrijk is dat het museum een ANBI-status heeft. Op onze website www.rundveemuseum.nl staat een link om via Geef.nl te doneren. Dit mag elk bedrag zijn en kan ook anoniem. Ook kan via het bankrekeningnummer worden gedoneerd. Het nummer is NL54 RABO 013 18 76 694 t.n.v. Rundveemuseum Aartswoud.

Het zou fantastisch zijn als het streefbedrag wordt gehaald. Het bestuur, de cliënten van de Prinsenstichting en de vrijwilligers zien er naar uit als de koeien weer in hun eigen stal staan en we weer bezoek kunnen ontvangen. En dat er weer een voltallige kudde staat. Want diversiteit is de kracht van het museum!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl