0°C

Het boerenijs van Ilse Boeren is gewild

Ilse Boersen uit Hypolytushoef studeerde rechten, vond een baan in die branche, maar zegde die weer op, omdat de hele dag staren naar een computerscherm niet aan haar besteedt bleek. Ze vond een andere uitdaging op het melkveebedrijf van haar bonusvader Wim Mostert in het maken van boerenijs. Ze is nu 3 jaar bezig en ze produceert inmiddels 15.000 liter ijs per jaar, dat ze zonder veel problemen weet af te zetten.

De opleiding van ijsmaker die ze volgde was een pittige. “De opleiding drijft veel op de kennis die professionele koks hebben met hun achtergrond. Die kennis had ik niet dus ik diende een achterstand in te halen, maar ben uiteindelijk toch geslaagd.” Wim Mostert zag een samenwerking wel zitten en ze besloten te investeren in een ruimte met de nodige machines om zuivel te verwerken en zo naast ijs ook chocolademelk, yoghurt en vla te maken.

Op zoek
Boersen is naar eigen zeggen constant op zoek naar nieuwe smaken en werkt met de filosofie om dicht bij de basis te blijven. Ze heeft nu standaard zo’n 30 smaken ijs in het assortiment, maar blijft steeds zoeken naar nieuwe speciale smaken. De zuivelverwerker blijft zich ontwikkelen. Nu het maken van ijs goed onder de knie is, begint Boersen zelf de vruchtensauzen voor haar zuivel te produceren. “Zo mogelijk koop ik het fruit in de directe omgeving. Op deze manier hoop ik regionale ondernemers te ondersteunen.” Een goed product verkoopt zichzelf. Ilse Boeren ziet haar omzet langzaam groeien. Naast de huisverkoop bij hun eigen rustpunt op Wieringen en diverse Noord-Hollandse boerderijwinkels, levert ze haar ijs aan diverse ijssalons in de regio, maar ook al aan restaurants en strandtenten. In heel Noord-Holland kom je het ijs van Boersen tegen.

Natuurinclusief
Een belangrijke factor voor goed boerenijs zijn goede koeien die goede melk leveren. Die koeien zijn aanwezig op het bedrijf van Wim Mostert en Ilse Boersen. Een bedrijf dat zich richt op natuurinclusief boeren. Er wordt volgens Mostert veel aandacht besteedt aan weidevogel beheer. Er wordt gewerkt met regulier grasland met legselbeheer en daarnaast ongeveer 25 ha weidevogelbeheer. Mostert zet onder meer in op laat maaien, kruidenrijke akkerranden en plas-dras om de weidevogels tegemoet te komen. Wim Mostert: “Het hoort bij onze bedrijfsfilosofie om de natuur een handje te helpen.

Afstand verkleinen
Ilse Boersen ziet de belangen om de afstand met de consument te verkleinen. Ze stelt dat je moet laten zien waar je als boer mee bezig bent. Haar ervaring is dat dit werkt. Ze organiseerde onder andere een lunch voor een groep gasten op de voergang in de melkveestal. “daar kreeg ik hele mooie reacties op.” Vertelt ze over een initiatief om het verhaal van de melkveehouder te vertellen. Een investering in een ruimte om gasten te ontvangen staat in ieder geval op het wensenlijstje.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl