0°C

Hoe houd je jouw bedrijf brandveilig? Tips & Tricks

Om de zoveel tijd is het weer in het nieuws: grote branden in agrarische bedrijven, zoals vreselijke stalbranden waarbij veel dieren omkomen. Veel agrarische ondernemers komen dit soort branden niet meer te boven of lijden een enorm financieel verlies. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van dit soort branden en wat kun je als agrariër zelf doen om je bedrijf zo brandveilig mogelijk te maken? Lees snel verder!
Kortsluiting
Vaak is kortsluiting of overbelasting van elektra de oorzaak van een brand in een agrarisch bedrijf. Dit komt meestal door een foute aanleg, onjuist gebruik of gebrekkig onderhoud. Zorg er dan ook voor dat je elektra door een professional wordt aangelegd, maar ook professioneel gecontroleerd en onderhouden wordt. Vaak is ook ongedierte een reden dat de bekabeling slechter wordt: ratten en muizen vinden het fijn om eraan te knagen. Denk dus ook aan je ongediertebestrijding en check regelmatig de staat van je bekabeling.

Brandgevaarlijke werkzaamheden
Bij het onderhouden van je bedrijf worden regelmatig werkzaamheden uitgevoerd, zoals schilderwerk en verschillende verbouwingen. Bij veel van dit soort werkzaamheden ligt brandgevaar op de loer. Denk bijvoorbeeld aan het afbranden van verf: een vonkje dat verkeerd terechtkomt kan een enorme brand tot gevolg hebben! Zorg er dan ook voor dat je weet waarin het brandgevaar schuilgaat en laat de werkzaamheden door professionals uitvoeren. Ook duidelijke afspraken over het werk, toezicht tijdens de werkzaamheden en controle achteraf, maakt de kans op brandgevaar minder groot.

Hooibroei
Wanneer je hooi of stro opslaat kun je te maken krijgen met hooibroei. Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. Als het materiaal te warm wordt, kan zelfontbranding ontstaan. De belangrijkste maatregel om broei te voorkomen is het droog opslaan van het materiaal. De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Daarnaast is het van belang dat de hooibalen op een ventilerende manier worden gestapeld en op een veilige manier worden verpakt tijdens hete periodes. Door regelmatig de temperatuur van het hooi na te gaan, blijft de kans op brandgevaar klein.

Risico-inventarisatie 
Iedere agrarische onderneming is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Een risico-inventarisatie door een brandveiligheidsspecialist is dan ook geen overbodige luxe. Hij checkt of alles in jouw bedrijf klopt en waar het wellicht nog aan schort. Op basis van zijn adviezen krijg je duidelijk in beeld wat je moet doen en kun je een duidelijk beleid op papier zetten. Dit is ook verstandig als er meerdere mensen op je bedrijf werkzaam zijn.
Zelf kun je ook alvast onderzoeken of je bedrijf brandveilig genoeg is. Brandweer, verzekeraars en specialisten in brandveiligheid hebben verschillende checklists opgesteld die gemakkelijk online te raadplegen zijn. Met zo’n checklist kun je achter je computer allerlei vragen invullen, waarna je een duidelijk advies krijgt. Veel voorkomende tips hierbij zijn: gekwalificeerde medewerkers, risico-inventarisatie, toezicht, controles, brandveiligheidsbeleid, brandalarminstallatie en blusmiddelen. Een voorbeeld van zo’n checklist vind je op www.checklistbrand.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl