0°C

Jonge boeren aan de slag in EiwitChallenge

De allereerste EiwitChallenge van Limagrain en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is definitief afgetrapt aan de WUR in Wageningen. De aanwezige deelnemers kregen tijdens de kick-off op 23 februari te horen hoe het project eruit gaat zien en wat er precies van hen verwacht wordt. Zeventien jonge veehouders en akkerbouwers gaan dit jaar met elkaar de strijd aan wie het beste veldbonen kan telen.

De EiwitChallenge is, als tegenhanger van de MaïsChallenge, opgezet voor zowel veehouders als akkerbouwers binnen de achterban van NAJK. De challenge is door NAJK en Limagrain in het leven geroepen om de kennis over deze teelt te vergroten, informatie onder jonge boeren uit te wisselen en de veldbonenteelt verder te kunnen verduurzamen. Dit alles mede in het kader van de eiwittransitie in feed en food en de GLB-actualiteit.

Kennismaking veldboon
Dagelijks bestuurder Hilde Coolman met de portefeuille akkerbouw (NAJK) en Jos Groot Koerkamp (Limagrain) openden de middag, waarna Martijn van Overveld, productmanager akkerbouw bij Limagrain, de jongeren meer vertelde over de challenge en hen kennis liet maken met deze nieuwe teelt. Een teelt die dit jaar weer een echte comeback maakt, want het zaaizaad voor de zomerveldbonen was in razend tempo uitverkocht. Ecoregelingen binnen het nieuwe GLB en stijgende voerkosten waren ook voor de jonge agrariërs een belangrijke reden om aan de EiwitChallenge mee te doen.

Gaan voor goud
Om niet alleen binnen het nieuwe GLB, maar ook binnen de EiwitChallenge te gaan voor ‘goud’, werden de verschillende aandachtspunten met de deelnemers besproken. De puntentelling gaat namelijk verder dan alleen de teeltresultaten. Ze worden toegekend aan de hand van de twee B’s en drie O’s: Betrokkenheid, Bodem, Opkomst, Ontwikkeling en Oogst. In het najaar van 2023 weten we welke drie deelnemers er met de handige bluetoothspeaker, smartwatch of geheel verzorgde studiereis voor twee personen naar Engeland, vandoor gaan.

De dag werd afgesloten door Ruud Timmer, onderzoeker eiwitgewassen aan de WUR. Hij legde de focus op de nieuwe eiwitteelten, waarbij de veldboon qua (eiwit)opbrengst en oogstzekerheid verrassend goed uit de bus kwam.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl