0°C

Kenteken wel, verzekering niet geregeld

Nog maar één op de drie kentekens van landbouwvoertuigen is bekend bij de verzekeraar, maakt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) bekend. Verzekeraars roepen dan ook op de kentekens voor 1 januari door te geven.

De RDW en de verzekeraars denken dat de stap wordt vergeten na het aanvragen van het kenteken voor trekkers en zelfrijdende landbouwvoertuigen. Van de ongeveer 450.000 landbouwvoertuigen die tot nu toe geregistreerd zijn, moeten de 290.000 trekkers en rijdend werkmaterieel een verzekering hebben. Voor (land)bouwaanhangwagens is dat niet nodig. Van slechts 85.000 stuks is de verzekering ook bekend bij de verzekeraar en staat die ook in het verzekeringsregister van de RDW. De verzekeringsplicht geldt niet als het voertuig geschorst is.

Kenteken doorgeven verplicht

Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en) en hun getrokken materieel alleen nog de weg op als ze bij de RDW geregistreerd zijn. Die eerste twee groepen moeten ook een WA-verzekering hebben. Na ontvangst van het kenteken moet de eigenaar die zelf doorgeven aan zijn verzekeraar. Die zet hem op zijn beurt in het verzekeringsregister van de RDW.

Boete van 400 euro

Vergeet de eigenaar het kenteken door te geven, dan kan dat behalve waarschuwingsbrieven van de RDW ook boetes opleveren. Er worden controles langs de weg gehouden, maar ook geautomatiseerde controles door de RDW. Als het voertuig dan onverzekerd is, volgt een boete van 400 euro en moet de verzekering alsnog geregeld worden.  

Doorgeven aan verzekering

Het doorgeven van het kenteken kan bij verzekeraars veelal via de website of anders telefonisch of per e-mail. Ook een assurantietussenpersoon kan het kenteken doorgeven. De eigenaar kan zelf checken of zijn voertuig bij de RDW als verzekerd geregistreerd is door het kenteken op de kentekencheck op de RDW-website in te voeren. Kijk dan onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’.

Bron: Greenity.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl