0°C

Krapte bepaalt stemming op tarwemarkt

De beperkte beschikbaarheid en de aanhoudende sterke vraag zorgen volgens RVO.nl voor een stevig fundament onder de tarwemarkt.

De tarwenoteringen op de Matif in Parijs zijn deze week opnieuw gestegen. Voor maaltarwe op levering in december wordt inmiddels een indicatieprijs afgegeven van meer dan 275 euro per ton. Dat is de hoogste notering van de afgelopen acht jaar. Het niveau van de notering voor de tarwe van oogst 2022 op levering in september 2022 blijft stabiel op ongeveer 240 euro per ton.

In het weekbericht granen schrijft RVO.nl deze week over de aanhoudende vraag naar tarwe. Er gaan geruchten dat China grote inkopen zou hebben gedaan. Ondanks de grote vraag blijft het totaal van de door de Verenigde Staten aangegane verplichtingen ongeveer 20 procent achter ten opzichte van vorig jaar.

Russische export daalt

Wel zijn Amerikaanse handelaren optimistisch over hun positie op de internationale tarwemarkt voor de nabije toekomst. Zij baseren dit onder meer op de verwachting dat de Russische export van tarwe 18 procent daalt door de sinds begin dit jaar ingestelde uitvoerbelasting.

Voor dit seizoen verwachten analisten dat Iran vanwege een teleurstellende eigen oogst behoefte heeft aan de import van zo’n 8 miljoen ton tarwe. De prognoses in Argentinië variëren voor de huidige oogst van 19,2 miljoen ton tot 20,7 miljoen ton. Argentijnse graantelers oogstten vorig jaar in totaal 17 miljoen ton tarwe.

Oogst 2022-2023

In eerste prognoses voor seizoen 2022-2023 gaan autoriteiten in Rusland nu al uit van een productie van 80,7 miljoen ton tarwe. Dat is 7 procent meer dan de verwachte oogst voor dit jaar. De inzaai van wintertarwe in China voor komend seizoen schijnt wat vertraging op te lopen vanwege overvloedige regenval.

Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/10/22/krapte-bepaalt-stemming-op-tarwemarkt?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-22-10-2021

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl