De afgelopen weken was het weer zover. Een groep enthousiastelingen stortten zich weer op het keuren van lelies, maar dan in wedstrijdverband. Een wedstrijd die gericht is op de kennis van lelies en hoe het geheel van stengel en bloem er uit zou moeten zien.
Het NK Lelie keuren gebeurt in etappes. Wekelijks worden de deelnemers getest over hun kennis van de lelie. Wekelijks wordt er ook een taart uitgereikt aan de beste keurmeester. Uiteindelijk wordt de hoofdprijs uitgereikt aan de deelnemer die het beste totaal resultaat weet neer te zetten over de hele periode.
Enthousiasme
Bloembollenkweker Karel Kesteloo uit Breezand zag zichzelf dit jaar gekroond tot beste beoordeler in de topklasse. Hij is al jaren een enthousiast deelnemer en hij heeft dat enthousiasme verspreid binnen zijn gezin. “Mijn hele gezin doet mee met de wedstrijd en het vooral ook heel leuk dat mijn dochter Ruby tweede in het topklassement geworden is.”
Kennis
Belangrijk waarom dit soort evenementen georganiseerd worden is volgens Kesteloo dat de kennis van soorten op peil blijft bij mensen uit de bloembollensector. Daarbij vindt hij het belangrijk om na de keuringen in gesprek te gaan met vakgenoten om tijdens een het drinken van een kop koffie ervaringen over de sector uit te wisselen. Tot zijn spijt ziet Karel Kesteloo dit moment van saamhorigheid de laatste jaren langzaam verdwijnen.
Toekomst
Karel Kesteloo ziet de wedstrijden in lelies keuren als een kennismoment voor het ontdekken van nieuwe soorten. Hij ziet de laatste jaren steeds vaker de dubbel-bloemige soorten. “Dat vinden mensen toch vaak mooier en deze soorten hebben ook geen stampers meer die lelijke vlekken kunnen maken op kleren.” Daarbij komt dat deze soorten niet geuren. In de ogen van Karel Kesteloo een voordeel, want niet iedereen vindt lelies lekker ruiken.
Eigenschappen
Om een lelie goed te kunnen beoordelen moet je kennis hebben van de gewenste eigenschappen. Kesteloo somt een aantal eigenschappen op. “Van iedere steel moeten alle bloemen uitkomen. Dat is heel belangrijk.” Verder moeten de planten harde stelen hebben die veel bloemen kunnen dragen en deze stelen dienen bladeren met een hardgroene kleur te hebben die gelijk verdeeld zijn over de steel. Het moet een bloem zijn die lang in de vaas kan staan.
Winnaars
Naast Karel Kesteloo, die de hoofprijs in het topklassement wist te bemachtigen zijn er meer winnaars in andere categorieën. In de categorie Heren 17+ is Carl Brouwer de winnaar, bij de categorie Dames 17+ wist Susan Pennings de begeerde 1e plek te veroveren. Bij de junioren (deelnemers vanaf 10 jaar) ging de hoofdprijs naar Lynn Spitters en bij de mini’s (Deelnemers t/m 9 jaar) was de hoofdprijs voor Sannah Spitters.