0°C

René Staal bij toeval het gezicht van de Westfriese trekker protesten

Boze boeren hebben de afgelopen maanden actie gevoerd met hun trekkers. Zo ook de  Westfriese boeren. Die acties moeten worden gecoördineerd en wanneer er acties gevoerd worden is er meestal een persoon die het gezicht is van die acties. In West-Friesland is dat Berkhouter melkveehouder René Staal. 

Staal is naar eigen zeggen bij toeval in die rol terechtgekomen. René Staal: “Ik maakte als veehouder al een tijdje vlogs, om te laten zien hoe het nu echt werkt in de melkveehouderij. Daardoor was ik al min of meer een bekend gezicht voor de media.” Die media benaderden tijdens de protesten dan ook René Staal, gewoon omdat hij voor hen al een bekend gezicht was. Dat is volgens Staal de enige reden. “Het coördineren en plannen maken doen we met meer mensen.” 

Samenspraak 

Er komen volgens Staal in de app groepen verschillende ideeën naar voren. Niet ieder idee is even goed haalbaar en daar worden dan ook keuzes in gemaakt. “Wat we doen mag niet altijd, maar we streven er wel naar dat iedere actie veilig is voor de omgeving.” Legt Staal uit. Hij heeft ook korte lijnen met de politie en stelt dat alles wat de Westfriese boeren aan acties ondernemen in samenspraak gaat met de politie. Wanneer er actie gevoerd wordt door de boeren neemt de politie regelmatig contact op met René Staal. Zoals die keren dat er hooi in de brand gestoken werd langs de snelweg. “Dan geef ik aan wat er gebeurt en dan wordt er niemand opgepakt.” 

Perspectief 

Staal geeft aan dat de boeren blijven protesteren tot er weer perspectief is voor de sector, of totdat de Kritische Depositie Waarde (KDW) van tafel is. “Eerder kunnen we gewoon niet stoppen!” En de acties werken volgens Staal. “Als de protesten er niet waren geweest waren we al van alles kwijt geweest.” Het sterkt hem dat niet alleen boeren boos zijn maar dat ook heel veel burgers zich aansluiten of de acties goedkeuren. Er zijn volgens Staal behalve de boeren ook veel andere mensen boos. Dat zijn onder andere vissers maar ook mensen die hun baan, al dan niet direct, danken aan de agrarische sector. Staal wijst er op dat er opvallend weinig orde problemen zijn tijdens de boerenprotesten. “Bij  een risico voetbalwedstrijd worden er veel meer mensen opgepakt dan tijdens alle boerenprotesten bij elkaar.” Het  stoort René Staal dan ook wanneer er eens een boer opgepakt wordt, de media daar uitgebreid over berichten. 

Porseleinkast 

De vraag is natuurlijk of de boeren gelijk hebben met hun protesten. Staal omschrijft het stikstofprobleem als volgt: “De veehouderij wordt gezien als olifant in de porseleinkast, maar feit is dat de porseleinkast om de olifant heen gebouwd is.” Het probleem is volgens Staal van buiten af opgedrongen en dat vindt hij onterecht. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl