0°C

Tekort woonplekken voor arbeidsmigranten

Het lukt gemeenten nauwelijks om huisvesting te realiseren voor arbeidsmigranten. Dit blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder veertig gemeenten waar veel arbeidsmigranten werken.

Vaak hebben gemeenten honderden of enkele duizenden woonplekken tekort. Bekijk hier de resultaten van de enquête. Hier is te zien hoeveel woonplekken nodig zijn, hoeveel er zijn gerealiseerd, ingetrokken of op de planning staan.

Veel te kort woonplekken

De Noordoostpolder komt goed uit de enquête. Volgens Nieuwsuur zijn er 1.700 woonplekken nodig. Daarvan zijn er al 1.404 gerealiseerd en bestaan er plannen voor meer. Over sommige gemeenten is weinig bekend, zoals over Stede Broec. Huisvesting in Schagen loopt behoorlijk achter. Volgens Nieuwsuur zijn 5.390 woonplekken nodig. Daarvan zijn er 443 gerealiseerd en het plan is nog 890 woonplekken te realiseren. Met andere woorden: een te kort van 4.057.

Emile Roemer keek met het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten naar de situatie van arbeidsmigranten. Roemer adviseerde onder andere dat er maximaal twee personen op een kamer moeten slapen. Voor sommige sectoren moet iedere arbeidsmigrant zelfs beschikken over één kamer.

Gemeente moet zorgen voor huisvesting

Roemer schrikt van de resultaten van de Nieuwsuur-enquête. “Ik zie heel veel plannen die zijn ingetrokken, waarschijnlijk omdat ze te grootschalig zijn, knullig gebracht, waarna de buurt in opstand komt. Dat moet echt anders, de urgentie is hoog. Als je werkgelegenheid binnen je grenzen haalt, ben je als gemeente ook verplicht om te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting.”

Bron: Nieuwsuur en NOS

https://www.greenity.nl/nieuws/tekort-woonplekken-voor-arbeidsmigranten

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl