19°C
Overcast clouds

ZorgBoergondisch gaat voor gezelligheid en doen

Om als cliënt terecht te kunnen bij ZorgBoergondisch, een zorgboerderij bij Wervershoof, hoef je maar aan een eis te voldoen. Je dient volwassen te zijn en wat je verder aan fysieke of geestelijke beperkingen meedraagt is niet van belang. 

Manon Scholten en Otto Smit runnen met hun medewerkers een zorgboerderij aan de Grutteweide bij Wervershoof op het erf van hun melkveehouderij en bestieren terloops ook nog een winkel met zuivel- en streekproducten. Hun motto op de zorgboerderij is ‘Genieten bij de boer’. Dat is de insteek waarmee ze werken en volgens hen zien ze aan hun cliënten dat ze daar goed in slagen. 

Geen stempel 
“We werken niet met het stempeltje maar we kijken naar wat iemand kan.” Legt Scholtens uit. “Bij de intake vragen we altijd naar welke ervaring de persoon heeft en waar de interesse ligt.” Met die gegevens proberen ze het iedereen naar de zin te maken. “De ene persoon voelt zich prettig op de boerderij bij het vee en de ander werkt liever in de groentetuin. We hebben voor ieder wat wils.” 

Eenzaamheid 
Manon Scholtens geeft aan dat ze bij meerdere cliënten merkt dat ze eenzaam zijn in hun dagelijkse leven. Op de zorgboerderij zijn ze dan heel goed op hun plek met iedere keer mensen om hen heen. “We zijn hier 4 dagen per week open en juist de eenzame mensen zouden wel vaker willen komen.” Vertelt Scholtens. Het is volgens Otto Smit van belang dat de mensen aan het eind van de dag tevreden en voldaan naar huis gaan. ”Verscheidene cliënten bedanken ons regelmatig voor de leuke dag die ze gehad hebben en dat komt mede door mijn vader René Smit die regelmatig een bakkie doet met de cliënten. Daar doe je het allemaal voor.” 

Samen 
Smit en Scholtens benadrukken de feestdagen bewust. “Voor veel mensen zijn dat dagen die je samen doorbrengt en we vinden het mooi het gevoel van bijvoorbeeld kerstmis uit te dragen om het goede gevoel dat we willen geven rond die dagen te versterken.” Legt Smit uit. Manon Scholtens vult daar op aan dat ze ook dagjes uit gaan met de cliënten en met groepen gaan wandelen in het natuurgebied in de buurt en ook nog, iedere dag start de ‘werkdag’ op de zorgboerderij met 10 minuten bewegen. Bewegen is immers gezond. 

Winkel 
Inmiddels is er het bedrijf ook een streekwinkel geopend. Klanten kunnen hier terecht voor heerlijke Beemsterkaas, lokale producten zoals jam, honing, chocoladetruffels, koffie, thee, borrelnootjes, chutney, scharreleieren, zuivel, pannenkoekmeel, broodmix en meer (h)eerlijke producten. De winkel is ook een plek waar cliënten hand- en spandiensten verrichten, zoals cadeaupakketten maken. ZorgBoergondisch is een plek waar mensen tot wasdom kunnen komen, ondanks de beperkingen die ze hebben. “Veel mensen hebben thuis weinig prikkels en worden daardoor niet meer uitgedaagd.” Die uitdagingen bieden Manon en Otto aan hun cliënten en bezorgen zo de mensen iedere week positieve dagen. 

Meer informatie op www.zorgboergondisch.nl/ 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl