0°C

De Garden: Showtuin voor bloemen, groenten en kruiden 

 

Daar waar je bij de Koepoort Enkhuizen binnen kunt rijden, net buiten de historisch slotgracht, bevindt zich sinds 2021 ‘De Garden’. Een showtuin voor bloemen, groenten en kruiden, gefinancierd door vrijwel ieder groot zaadveredelingsbedrijf in de Kop van Noord-Holland en gefaciliteerd door de speciaal voor deze tuin opgerichte stichting. 

In ontdekkingstuin de Garden kun je als publiek kennis maken met de groei en bloei van groenten, bloemen en kruiden. Hier krijg je als bezoeker een idee over hoe de versneden groenten er uit zien, voordat ze kant en klaar voor de consument in een zakje in de winkel liggen. 

Hoe was het ook alweer 
Bij De Garden kun je in de zomerweekenden terecht voor een rondleiding. Vrijwilligers laten zien hoe de groenten, kruiden en bloemen groeien bij de agrariër die ze produceert. Dit is interessant wanneer iemand eigenlijk geen idee heeft, maar ook als opfrisser van het geheugen: Hoe was het ook al weer? Veel van de groente die in Noord-Holland geteeld wordt kun je vinden op het terrein van De Garden. Als voorbeeld: Er staan tientallen rassen van alleen al sla. Allemaal met hun eigen specifieke vorm, kleur, structuur en smaak. Die verschillen zijn heel mooi om te zien. Maar er staan ook groenten als bloemkool, rode kool, andijvie, tomaten, wortelen en bieten. Allemaal in diverse vormen en kleuren. 

Voor een breed publiek 
Henk Driessen is het bestuurslid van de stichting die zich bezighoudt met de PR. “We willen graag het brede publiek kennis laten maken met wat de groente- en bloementeelt te bieden heeft in onze regio.”  Dit ondersteund door een alliantie van grote veredelingsbedrijven uit de regio. Die alliantie is leidend volgens Driessen. Zij bepalen de richting. “Wij als stichting vullen de praktijk in met bijna 40 vrijwilligers.” Die vrijwilligers  zorgen ervoor dat het hele terrein van 4 ha er piekfijn bij ligt. En juist dat is belangrijk voor de stichting. Ze proberen de gewassen te laten zien in een mooie omgeving. 

Jeugd 
Het is volgens voorzitter Ton de Rooij ook de bedoeling om de interesse van  de jeugd  te wekken. “De bedrijven die ons financieel ondersteunen hopen dat die interesse, jonge gemotiveerde mensen naar hun bedrijven lokt.” Daarnaast wordt er ook gewerkt om een ‘schooltuinen assortiment’ te ontwikkelen. Wanneer scholen met een schooltuin willen werken heeft dat invloed op de betrokkenheid bij de teelt van groenten, kruiden en bloemen. “Zo hopen we ook gezonde voeding te stimuleren bij de nieuwe generatie.” Legt Henk Driessen uit. Driessen geeft aan dat er allerlei ideeën zijn om nog meer uit ‘De Garden’ te halen. De inrichting is in volle gang en bestuur en vrijwilligers werken hard aan een interessante omgeving voor toekomstige bezoekers. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl