0°C

De Goudsbloem

Wat is de goudsbloem?

De plant met een smalle penwortel en een harige stengel is de goudsbloem, of Calendula officinalis, deze plant is éénjarig. De plant kan tussen de 30 en 70 cm hoog worden en bloeit van mei tot ongeveer de eerste nachtvorst. Als de winters mild zijn kun je de bloemen in januari ook nog aantreffen.

‘Zonnevolger’ is één van de historische bijnamen van de goudsbloem, er wordt verwezen naar het feit dat de bloemen altijd naar de zon toe richten en sluiten zich als de zon verdwijnt. Bij zonsopgang openen de bloemknoppen zich en sluiten vervolgens weer bij zonsondergang.

Bijzondere feitjes over de goudsbloem

  • De goudsbloem is eetbaar! Hij is zacht van smaak, je kunt het bijvoorbeeld in salades of ijs doen om het een zomerse toon te geven.
  • In theemelanges wordt de goudsbloem veel gebruikt, het heeft een zachte smaak en het geeft een kalmerende werking op de spijsvertering. Het gebruik van kokend water is hierbij van belang, zodat alle stoffen vrijkomen.
  • Voor de huid is de bloem ook heel verzachtend antibacterieel en antiviraal middel. Het helpt goed bij de genezing van wonden en herstel van de huid. Ook helpt het tegen jeuk en pijn bij huidproblemen.
  • Vroeger werd de bloem gebruikt om boter, kaas, vla, koekjes, brood, rijstschotels en soepen op smaak te brengen en te kleuren. Hierom stond de goudsbloem historisch bekend als “saffraan voor de armen”.
  • De getrokken thee van de goudsbloem kan ook gebruikt worden bij het maken van zeep.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl