15°C
Clear sky

‘Maai Mei Niet’ actie voor insecten door gemeente Schagen

Gemeente Schagen laat in de maand mei de grasmaaier wat vaker staan om de biodiversiteit te verhogen. Door stukken gras bij het maaien over te slaan, komen er meer bloemen tot bloei. De nectar die de bloemen produceren, is voedsel voor bijen en anderen insecten. Juist in mei is dit belangrijk omdat er dan nog niet volop bloeiende planten zijn, zoals in de zomer.

Wethouder Hans Heddes wil de inwoners van gemeente Schagen oproepen om ook mee te doen met de Maai Mei Niet actie. “Het is belangrijk dat wij de insecten een handje helpen. Acties zoals deze maken ons ervan bewust dat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen aan een verbeterde biodiversiteit.”

Maai Mei Niet is een landelijke actie waarbij tuinbezitters en overheden het gras in mei wat langer laten groeien voor de insecten. Inwoners kunnen zelf ook meedoen en in eigen tuin de biodiversiteit stimuleren, door bijvoorbeeld het gras een poosje niet te maaien.

“Vijf keer meer bijen waargenomen in gazons die in mei niet werden gemaaid”

Dat het slecht gaat met insecten is de laatste tijd vaak in het nieuws. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten bijvoorbeeld zijn in meer of mindere mate bedreigd. In een Amerikaans onderzoek zijn tot vijf keer meer bijen waargenomen in gazons die in mei niet werden gemaaid. Het tijdelijk niet maaien van gazons is dus een welkom steuntje in de rug voor onder andere bijen. En hier zet gemeente Schagen zich graag voor in.

Gras
Openbare gazons worden vaak heel strak gemaaid. Veel mensen vinden dat er mooi uitzien en vaak heeft het ook met het gebruik te maken. Op een trapveldje of langs een route waar veel mensen met de hond lopen, is langer gras niet wenselijk. Op diverse plekken in de gemeente binnen de bebouwde zijn er ook gazons waar wél ruimte is om het gras een tijdje wat langer te laten. En dat is precies wat gemeente Schagen gaat doen.

Inwoners herkennen de gazons die niet gemaaid worden in mei aan de bordjes die erbij komen te staan. Meer informatie en de locaties die niet gemaaid worden, zijn te vinden op: www.schagen.nl/maaimeiniet

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl