0°C

Meer bomen nu aan de slag in Schagen: 15.000 gratis bomen en een bomenhub

Op woensdag 8 december ging de landelijke campagne Meer Bomen Nu van start in Schagen, met dank aan gemeente en provincie. Het doel is om deze winter 15.000 bomen en struiken te planten mét Schagenaren en vóór Schagenaren. Om 10 uur is iedereen van harte uitgenodigd om samen met Meer Bomen Nu en studenten van het Clusius College te helpen met het ‘redden’ van bomen in een veld vlakbij de Lagerdijkerweg. Het veld moet open blijven, en de ongewenste bomen worden verzameld zodat ze elders geplant kunnen worden.

Om 14:30 uur opende wethouder Hans Heddes hiervoor een Bomenhub vlakbij het Clusius College. De hele komende winter worden er boompjes, struiken en stekken verzameld en vanuit de Bomenhub gratis verdeeld onder boeren en inwoners van Schagen die graag bomen en struiken willen planten. Met het verplanten van bomen kan Schagen goedkoper en sneller vergroend worden. En socialer want iedereen kan Meer Bomen Nu helpen. Oogstdagen zijn altijd leerzame en leuke buitendagen in de natuur.  

Bomen voor Schagen

Meer Bomen Nu verzamelt zaailingen in de natuur met vrijwilligers en geeft die gratis weg aan boeren en burgers die willen planten. Dit doen we voor het klimaat en meer biodiversiteit. Hoe meer mensen helpen, hoe meer bomen we kunnen planten en hoe groener Schagen wordt.

Op 8 december was iedereen welkom om van 10:00-14:00 te komen helpen op een veld aan het fietspad dat parallel aan de Lagerdijkerweg ligt. Dit terrein is door de gemeente beschikbaar gesteld als oogstlocatie. De eerste geoogste bomen worden opgeslagen in de Bomenhub bij de Priggeweg 2 die om 14:30 uur wordt geopend door de wethouder.

Biologisch bollenteler Huiberts heeft zich al gemeld en komt de eerste bomen en struiken halen om een haag aan te leggen.

De komende weken volgen nog veel meer oogstdagen waarbij de handen uit de mouwen kan steken voor klimaat en biodiversiteit. En er komen weggeefdagen waarop Schagenaren gratis boompjes, stekken en struiken kunnen ophalen in de Bomenhub.

Bomenhub in samenwerking met het Clusius College

Op het oefenterrein van het Clusius College aan de Priggeweg hebben de studenten van het Clusius College geulen gegraven voor de bomenhub: een verzamel en verdeelplaats voor stekken en jonge bomen en struiken. In het hele land groeien jonge boompjes en struiken op plekken waar ze geen kans hebben. Te dicht op elkaar, te dicht bij het pad, op een bouwlocatie, te weinig licht etc. Boswachters, groenbeheerders en tuinbezitters kunnen kansarme zaailingen melden, zodat Meer Bomen Nu vrijwilligers deze kunnen verzamelen, sorteren en bewaren op de hub. Burgers maar vooral boeren met een wens om bomen te planten, kunnen bij de hub deze gratis bomen en struiken ophalen. Zo werken we samen aan circulair groenbeheer.

De school gaat helpen, en gelijk ook de leerlingen deze duurzame, logische maar toch innovatieve methode bij brengen. Helpen? Meld je aan als vrijwilliger op de website van Meer Bomen Nu. Of weet je een oogstlocatie? Meld je dan hier. Zaailingen uit je tuin? Bewaar ze en lever ze 12 februari in op de Landelijke Doneer-een-Zaailing dag of neem mee naar een oogst- of uitdeeldag. Wil je zelf gratis bomen hebben? Kom mee oogsten en ga aan het einde van de dag met een deel van de oogst naar huis. Wil je meer dan 250 bomen of struiken, planten? Kijk hier: www.Meerbomen.nu/schagen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl