0°C

Tuinieren in de winter

In de donkere maanden denk je vast niet meteen aan tuinieren. Toch is er ook nu van alles te doen, zoals je planten tegen de kou beschermen, snoeien en bollen of struiken planten. En denk ook aan de vogels: hang vetbolletjes op en maak zorg alvast voor plekken waar ze in de zomer nestjes kunnen maken. 

Hieronder nog een paar aandachtspunten voor de tuin: 

– Vogels houden van struiken met vruchten of bessen, zoals de meidoorn, lijsterbes en de vlier. Zorg ook voor beschutting, zoals bijvoorbeeld een heg, klimop of dichte struik. Daar vinden vogels een veilige plek om nestjes te maken. 

– Liggen er bladeren op je gazon? Haal ze dan nu weg, want het gras onder de blaadjes krijgt geen licht meer en zal de winter niet overleven. Ook kan er onder een bladerendek schimmelvorming optreden, wat ook ten koste gaat van je grasmat.

– Bescherm je potplanten tegen de kou door ze dicht bij elkaar op een beschutte plek te zetten, bijvoorbeeld tegen een muur of op je veranda, of door ze te isoleren met stro of een jute zak. 

– Hogere planten zijn kwetsbaarder vanwege de wind: de wortels van de plant kunnen speling krijgen. Druk de aarde rond de wortels stevig aan en ondersteun de plant met bijvoorbeeld bamboestokken. 

– Zolang het nog niet vriest, kunnen tulpen en struiken prima geplant worden.

– Ook snoeien van struiken als braam en druif kan zo lang het niet vriest. Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld de hortensia, juist bescherming hebben van de uitgebloeide bloemen. Die kun je beter in het vroege voorjaar, na de vorst, snoeien.

– Bescherm vaste planten tegen de vorst door ze af te dekken met bladeren of een laag compost. Zo’n afdeklaag bevordert ook de groei. 

– Zorg dat de buitenkraan niet stukvriest: draai de afsluitkraan tussen kraan en waterleiding dicht en laat de kraan leeglopen.

Op www.tuinen.nl is een tuinkalender te vinden met tuintips voor het hele jaar!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl