-0°C
Broken clouds

Tuintrends 2022

Nu de herfst weer aangebroken is, denk je misschien niet direct aan je tuin in 2022. Toch is daar nu al van alles over te vertellen, want de eerste trends voor het volgende seizoen zijn al uitgedacht. 

Het najaar van 2021 is een voorproefje voor wat je in 2022 te wachten staat. De zomer wordt als het ware verlengd: er worden allerlei manieren bedacht om tegemoet te komen aan de behoefte om langer buiten te kunnen zijn. Denk daarbij aan vuurkorven, buitenkachels en overkappingen die luwte bieden bij wind en regen. En aan dekentjes, een wijntje en een goed gezelschap natuurlijk! 

Kleur

‘Naar buiten’ is ook voor 2022 dé trend. De kleuren zijn subtiel, rustig en zacht: veel groen, maar ook bruintinten (van licht tot diep donker), gecombineerd met rustige kleuren als grijs, taupe en zachtgeel. Een eenvoudige basis dus voor dingen als tuinmeubilair en erfafscheidingen. 

Wie wat meer kleur zoekt, kan toch het beste kiezen voor deze rustige basis en die aankleden met accessoires zoals tuinkleden, posters en kussens. Die zijn er in alle soorten en maten, dus ook voor kleinere balkons of tuintjes is keuze te over!

Gerecycled materiaal

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat al langer ook in tuintrends doorklinkt. Corona heeft dit versterkt: mensen zijn zich bewuster van hun naaste omgeving en investeren in een tuin waar ook aan de toekomst gedacht wordt. Groen is niet alleen de kleur die terugkomt in de tuin, want groen gaat ook op voor materialen: gerecycled plastic en aluminium en hout komen overal in terug. Hout van oude boten en huizen wordt gebruikt voor nieuw meubilair, bijvoorbeeld, maar ook tuinhuisjes en schuttingen. En tuinlampen schijnen steeds vanzelfsprekender door zonne-energie.

Waterbeheer en biodiversiteit

Er wordt steeds meer gelet op duurzaamheid en biodiversiteit in de tuin. Daar hoort ook goed waterbeheer bij, dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat er minder kans is op overstromingen in je tuin. Daarnaast kun je wateropslag creëren, zodat er genoeg regenwater is om je planten te beregenen. Een regenton is niet alleen functioneel, maar kan ook heel mooi staan. 

Daarnaast is er groeiende aandacht voor biodiversiteit. Dat is belangrijker dan je misschien denkt: het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Bio = leven, diversiteit = afwisseling. De variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, want die levert voedsel voor de mens, bouwmaterialen, brandstoffen en grondstoffen voor kleding. Daarom is het goed dat ook in tuinen, hoe klein ook aandacht is voor verschillende planten. 

Buiten = binnen

Een belangrijke trend zet zich in 2022 door: buiten = binnen. Kleuren die binnen gebruikt zijn, worden buiten doorgezet zodat het samen een geheel vormt. Eenvoud en kwaliteit staan centraal: liever een paar grote dingen dan allemaal kleinere. Een grote bank in plaats van meerdere stoelen, bijvoorbeeld. Maar ook aan werken wordt gedacht, nu thuiswerken meer en meer ingevoerd wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een apart tuinhuisje waar je rustig kunt zitten.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl