0°C

Boerderijbeleving voor jong en oud bij familie Houtenbos

Ze werken op een nieuwe boerderij die volledig gericht is op de nabije toekomst. De familie Houtenbos is vorig jaar neergestreken aan de Grote Sloot bij Schagerbrug en melkt op deze locatie nu ongeveer 160 koeien, hebben een boerderijwinkel en doen aan boerderijeducatie. 

Chris en Danique Houtenbos hebben samen met de ouders van Chris, Paul en Caroline, het bedrijf. Chris en Paul zijn verantwoordelijk voor het melkvee en het land. Caroline doet een deel van de administratie en Danique steekt haar energie in de boerderijwinkel en de boerderijeducatie. 

Melkvee 

De familie is via omzwervingen langs Lutjewinkel, Waarland en Schagen terechtgekomen aan de Grote Sloot. Daar staat volgens Chris nu een toekomstbestendig bedrijf met 85 ha land, gedeeltelijk in eigendom en erfpacht en 28 ha natuurland dat ze huren van Staatsbosbeheer. Deze oppervlakte is genoeg om met 160 koeien en 70 stuks jongvee grondgebonden te zijn. 

Passie 

Chris Houtenbos ziet ondanks alle nieuwe regelgeving de toekomst als melkveehouder wel zitten. Hij stelt dat zijn werk zo mooi is door de vrijheid, het eigen baas zijn en het werken in en met de natuur. “Als klein jochie zat ik al tussen de koeien. Daardoor heb ik wel een passie ontwikkeld voor werken met dieren en de natuur.” 

Melktap 

Danique Houtenbos ziet kansen voor nevenactiviteiten op de boerderij. Dat werd gestimuleerd door haar lactose intolerantie, de zogenaamde koemelk allergie. “Ik kwam erachter dat je met je lactose intolerantie wel rauwe koemelk kon gebruiken. Daar hebben we genoeg van op ons bedrijf.” Er werd besloten om een melktap neer te zetten op het bedrijf. De klanten wisten de melktap bij de familie Houtenbos snel te vinden en er kwam vraag naar meerdere producten. Het gevolg was dat er nu een heuse boerderijwinkel op het bedrijf aanwezig is waar ze onder andere kaas, boerenzuivel, groente en fruit verkopen. “Allemaal producten van bedrijven uit de regio.” Benadrukt Danique Houtenbos. 

Boerderijeducatie 

Danique Houtenbos ziet mensen graag naar de boerderij komen. ”Wij willen bewust transparant zijn, want mensen hebben snel een oordeel zonder dat ze echt weten wat er op een boerderij gebeurt.” Legt Houtenbos deze keuze uit. “Kom eerst kijken voor je een oordeel velt.” Door boerderijeducatie aan te bieden komen de mensen naar hun bedrijf. Ze werkt met lespakketten van ZuivelNL en hoopt zo de boerderijbeleving mee te geven. Ze neemt hele schoolklassen mee het land in en denkt op die manier duidelijk te maken waar de melkveehouders in Nederland mee bezig zijn. Danique Houtenbos: “We willen het hele verhaal meegeven. Onze hele werkwijze ‘Van gras tot glas’.” Ze hoopt mee te geven wat de familie allemaal beleeft op de boerderij en dat het duidelijk wordt dat ze meebewegen met de tijd.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl