8°C
Broken clouds

Boonstra wil de algemene klauwgezondheid verbeteren

Volgens John Boonstra uit Schellinkhout kan de algemene klauwgezondheid van de Nederlandse melkkoe sterk verbeterd worden. Boonstra is al 16 jaar klauwverzorger voor rundvee en hield zich tot dusverre vooral bezig met pedicure in de praktijk. Hij is een professional die enthousiast is over de hele materie rondom klauwgezondheid. Tijdens zijn werk komt John Boonstra te vaak chronische kreupelheid tegen en dat stimuleert hem om in te zetten op een structureel betere klauwgezondheid bij rundvee in Nederland.

Inmiddels is Boonstra een deel van zijn werkweek actief als instructeur klauwverzorging en hij biedt ‘klauwinzicht trainingen’ aan, gericht op verbeterpunten van de omgeving en een training in de basis van het klauwverzorgen. Daarnaast werkt hij regelmatig als instructeur voor het Cono keurmerk ‘Caring Dairy’ samen met veearts Ben van de Griend. Het doel van dit duurzaamheidsprogramma is het verduurzamen van de keten van melk tot kaas. De inzichten van John Boonstra sluiten precies aan bij dit streven. “Ik kom nog te vaak onnodige problemen tegen. Dat geeft in mijn ogen aan dat er te vaak een acceptatie van de situatie voorkomt en daardoor behandel ik te vaak koeien in de eindfase van kreupelheid.”

Volgens Boonstra is er in de wereld van de klauwen van melkvee een wereld te winnen. Hij wil meer nadruk leggen op preventieve zaken. Dan denkt hij aan rubber op de stalroosters of aan het aanpassen van de stalinrichting met bijvoorbeeld flexibele boxafscheidingen. “Dat lijkt misschien duur, maar met de besparing op het inhuren van klauwverzorgers en de schade door productieverlaging die bij een kreupele koe hoort heb je dat volgens mij snel weer terugverdiend.” Stelt John Boonstra. Daarnaast ziet hij doorgaans een betere klauwgezondheid wanneer er geen overbezetting in de stal is.

Met zijn website klauwinzicht.nl hoopt Boonstra de kennis over klauwen bij runderen te vergroten. “De goede weg vinden naar een betere klauwgezondheid is niet altijd eenvoudig. Dit vraagt om kennis, inzicht maar vaak ook om een verandering in de bedrijfsvoering. Het kan lastig zijn om gewoontes los te laten en te starten met een nieuwe strategie.” Een beter inzicht in de oorzaken van klauwproblemen moet samen met een grotere discipline de problemen aanzienlijk verminderen. Dat geeft volgens Boonstra meer plezier in het werk voor de veehouder en op de lange duur veel minder werk. Een betere klauwgezondheid begint met goed klauwmanagement!

Boonstra wil proberen om actief met vaste erfbetreders de problemen aan te pakken. Er wordt gewerkt aan trainingen in samenwerking met dierenartsen en veevoerspecialisten, om met mensen die verstand van de veehouderij hebben het totale plaatje rondom de klauwgezondheid per bedrijf in kaart te krijgen. Met feiten en adviezen wil Boonstra een optimale omgeving te creëren waar klauwproblemen veel minder vaak voorkomen. “Daar ligt voor ieder melkveebedrijf zowel financieel als arbeid technisch een stukje winst.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl