0°C

Het karakter van Catalaanse ezels is perfect voor therapie 

Aan de Bobeldijk bij Berkhout wonen Lisette van Leeuwen en haar man Didier van der Eerden. Zij houden daar hun ezels op hun bedrijf Rucs de Wurft (vrij vertaald: Ezels op het erf) om deze te gebruiken voor therapie met autisten of mensen met een burn-out, maar ook voor teambuilding en mindfulness of gewoon voor de mogelijkheid om de ezels te bezoeken. 

Het moet Van Leeuwen wel even van het hart: “Ezels zijn absoluut niet dom. Het zijn in mijn ogen heel erg onderschatte sociale dieren.” In tegenstelling tot paarden zijn ezels minder terughoudend. “Ze zoeken vaak heel direct contact met mensen in hun buurt.” Lisette van Leeuwen noemt ezels heel helder in hun taal. Ze bedoelt daarmee dat ze makkelijk en snel communiceren op hun eigen manier door nieuwsgierigheid en hun houding. 

Catalaanse ezels 
De ezels bij Rucs de Wurft zijn Catalaanse ezels. Volgens de eigenaren de grootste soort die er is, maar ook een soort die met uitsterven wordt bedreigd. “Samen met Catalaanse fokkers willen we de soort in stand houden en tegelijkertijd willen we met onze ezels aan de slag.” De ezels van Lisette van Leeuwen mogen dan groot zijn, ze hebben een schofthoogte van om en nabij de 1.60 m, het zijn hele vriendelijke dieren die nieuwsgierig zijn naar de mensen die hen benaderen. “Ezels zijn in staat om onbekende gevoelens bij mensen naar boven te halen.” Vertelt Van Leeuwen. “Op het moment dat mensen vastlopen kunnen ezels helpen het probleem inzichtelijk te maken en geloof me, die coaching gaat heel diep.” 

Asinotherapie 
Lisette van Leeuwen is specialist in Asinotherapie, letterlijk vertaalt betekend dat ‘ezeltherapie’. Van Leeuwen: “Ik ben geen therapeut, maar de begeleider in het proces.” Ze ziet bij mensen die asinotherapie volgen duidelijk de ontspanning optreden tijdens het contact met de ezels en dat komt mede door het grappige voorkomen dat de dieren hebben. Vooral de lange oren van ruim 40 cm zijn bepalend voor het kenmerkende uiterlijk van de dieren, volgens Van Leeuwen. “We genezen de mensen hier niet, maar we bieden ze een periode van echte ontspanning aan.” Lisette van Leeuwen wijst op autisten die soms te verkrampt zijn om hun vingers te strekken. Het gebeurt volgens haar soms dat de verkramping zichtbaar verminderd tijdens het contact met de ezel. 

Training 
Van Leeuwen is dagelijks met haar ezels bezig. Ze traint ze om te mennen voor een kar, maar ook met attributen om de schrik voor te zijn wanneer ze met de dieren bezig is met mensen. Dat is belangrijk, want wanneer een ezel schrikt en daarom verder niets wil, krijg je het dier niet van z’n plek af. Er is veel mogelijk bij Rucs de Wurft. Van mindfulness tot ademhalingsoefeningen of gewoon een ontmoeting met de dieren. “Als iemand zich gestrest voelt is een ontmoeting met een ezel aan te raden.” 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl