0°C

NAJK brengt toekomstvisie varkenshouderij uit

In de ogen van de Nederlandse jonge boer is in de varkenshouderij van de toekomst een balans tussen dierenwelzijn, een eerlijk verdienmodel, bedrijfsomvang en een gezond maatschappelijk draagvlak. Dat staat in de visie over de toekomst van de varkenshouderij die het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft uitbracht.

Om de visie van NAJK op de varkenshouderij vorm te geven, heeft NAJK aan jonge varkenshouders gevraagd waar zij heen willen met hun bedrijf (ondernemer), hoe hun bedrijf zich ontwikkelt (onderneming) en hoe de omgeving eruit zal zien (omgeving). “Met deze visie maken wij inzichtelijk hoe wij de varkenshouderij van de toekomst zien en wat wij daarvoor nodig hebben”, aldus Tim van der Mark, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille varkens, pluimvee en kalverhouderij. “Wij, de jonge varkenshouders, hebben ambitie en willen nog verder verduurzamen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn, maar dan moet onze positie in de keten wel veranderen.”

Varkenshouderij blijft koploper

De varkenshouderij in Nederland anno 2022 is de modernste varkenshouderij ter wereld en zal dat in de toekomst ook blijven. Geavanceerde technieken voorzien in een continue monitoring en er wordt een hoog dierenwelzijn en bedrijfsgezondheid nagestreefd. Ook worden met nieuwe en duurzame technieken emissies (ammoniak, methaan en fijnstof) bij de bron afgevangen. Dit zorgt, zowel binnen als buiten de stal, voor een gezonde omgeving voor mens en dier.

Sterke en vakkundige ondernemers

De varkenshouder van de toekomst maakt overwogen keuzes en staat open voor nieuwe inzichten. Met zijn/haar ondernemerschapskwaliteiten neemt de varkenshouder de regie over z’n eigen positie in de keten. De ondernemers in de varkenshouderij zijn sterke ondernemers, die zichzelf, de markt en hun omgeving goed kennen en op basis daarvan bewuste en onderbouwde keuzes maken.

Benodigdheden om visie te realiseren

De jonge varkenshouders van Nederland hebben een vooruitstrevende blik, maar het in de praktijk brengen van deze visie kunnen zij niet alleen. Daarom zijn in de visie concrete punten genoemd die benodigd zijn om dat te kunnen realiseren. “De jonge varkenshouder kan niet groen doen als ze rood staan”, legt Tim van der Mark uit, “de jonge varkenshouders willen een eerlijke en gedragen positie in de keten.” Zo is er volgens hen een Europees gelijk speelveld nodig, moeten toekomstbestendige stalsystemen ruimte krijgen om doorontwikkelt te worden en is er een stabiel overheidsbeleid nodig.

Lees hier de hele visie van NAJK op de toekomst van de varkenshouderij.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl