19°C
Overcast clouds

Abiant en AB Vakwerk nemen leden gezamenlijk mee in de landbouwtoekomst

Groningen/Sneek/Middenmeer – Abiant en AB Vakwerk organiseren op 15, 22 en 29 februari 2024 gezamenlijk drie seminars voor hun coöperatieleden. Deze seminars richten zich op robotisering en circulaire landbouw.  De robotisering van de Nederlandse landbouw is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Dit levert vele nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op. Daarom slaan beide agrarische coöperaties de handen ineen om gezamenlijk een seminar over de landbouwtoekomst te organiseren.

Inspiratie voor de toekomst

Tijdens het seminar geven sprekers Corné Rispens (oprichter en eigenaar van Ducksize) en Ron Houweling (manager technisch beleid en innovatie van Fedecom) inzicht in het aanbod en de laatste nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van landbouwrobots. Met daarbij extra aandacht voor de verandering in landbouw-werkzaamheden: Wat kunnen de robots oplossen? Maar ook, wat zijn de nieuwe werkzaamheden om voor de robot te zorgen?

In Groningen neemt Tjeerd Jongsma, directeur van het programma Fascinating, de leden aansluitend mee in de visie achter het innovatieprogramma: “De landbouw van de toekomst produceert hoogwaardige, voedingsrijke gewassen, is duurzaam en circulair, verbouwt op een gezonde bodem en draagt bij aan het verdienvermogen van agrariërs.” Om dit allemaal waar te maken, pakt Fascinating innovaties op die op kleinere schaal al in de praktijk werken en tilt deze naar een ongekende schaalgrootte.

In Friesland en Noord-Holland gaat Pieter van der Valk, oprichter Agricycling, aansluitend dieper in op de ambitie van Agricycling: “We willen er collectief voor zorgen, dat we een positie afdwingen waarin we via landbouwgrond reststromen écht gaan recyclen tot een nieuwe grondstof als graan, aardappelen, melk en vlees.” Van der Valk vertelt hoe de boer zelf de hoofdrol kan nemen in de transitie naar een circulaire economie en hoe dat ook economisch voordeel geeft.

De seminars vinden op 15 februari in Friesland, 22 februari in Groningen en 29 februari in Noord-Holland plaats én zijn exclusief en gratis toegankelijk voor de leden van Coöperatie Abiant en AB Vakwerk.

Samen komen we verder

Voor het eerst sinds de oprichting van beide coöperaties wordt er een gezamenlijk seminar gegeven. ‘Onze coöperatieleden staan voor dezelfde uitdagingen. Door samen op te trekken, kunnen we een groot deel van de agrarische ondernemers in Noord-Nederland informeren en inspireren’, aldus Albert Jan Jongsma, algemeen directeur van Abiant. ‘Beide coöperaties zijn ruim 60 jaar geleden opgericht voor de Agrarische Bedrijfsverzorging. In de huidige wereld van werk is veel aan de hand door toedoen van de politiek, door demografische ontwikkelingen en zeker ook door technologie. We hebben veel te doen om boerenbedrijven actief te blijven ondersteunen. Samen hoeven we ‘het wiel’ niet twee keer uit te vinden‘, vult Marco Meijer, algemeen directeur van AB Vakwerk aan.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl