-0°C
Broken clouds

Ingrid de Sain wil de agrarische stem laten horen in de politiek

Iemand moest het doen en toen heeft Ingrid de Sain toegezegd om de app groep van de boerenprotesten in Noord-Holland te beheren. Dat was in 2019 en sindsdien is er op het gebied van boerenprotest heel veel gebeurt. 

“We zijn op heel veel plaatsen geweest tijdens die  protesten.” Ingrid de Sain vertelt dat ze bij het Catshuis zijn geweest, maar ook meerdere keren bij het provinciehuis en ook in Den Haag. “En vergeet de lichtjesactie bij Schermerhorn niet.” Vult ze nog aan. Dat demonstreren is echt hard nodig volgens De Sain. Ze wil zich inzetten om de volgende generatie de kans te geven om boer te worden. Haar dochter Lise wil op termijn het bedrijf overnemen en dat is belangrijk voor Ingrid de Sain en haar man Gerard van Dijk. “Bedrijfsovername moet natuurlijk mogelijk blijven, hoewel dat voor onze dochter een hele uitdaging zal zijn.” 

Politiek 

De Sain heeft na 3 jaar protesten organiseren en coördineren het stokje doorgegeven. Ze heeft een andere manier gevonden om de agrarische sector te kunnen ondersteunen. De Sain heeft zich aangesloten bij de Boer Burger Beweging (BBB) en is in Noord-Holland de verantwoordelijke om de verkiezingen voor de Provinciale Staten namens de partij in goede banen te leiden. Bovendien ambieert ze zelf ook een zetel in diezelfde Provinciale Staten. Ze wil daar het verhaal van de gewone man naar voren brengen en de kloof tussen stad en platteland verkleinen. 

Weinig kennis 

In haar streven de politiek te bereiken is De Sain veel duidelijk geworden. “Met verbijstering kom je er achter dat onbekend ook onbemind is.” Ze merkte dat er heel weinig kennis is van de landbouw en de problematiek die daar bij hoort. Ze vertelt dat ze ooit bij de Provinciale Staten heeft ingesproken over de schade die ze lijdt door ganzenvraat op haar bedrijf. “Daar heb ik nooit enige reactie of vraag over gehad.” Daarna heeft ze statenleden uitgenodigd op haar bedrijf en daar een uitgebreide uitleg gegeven. Ook toen was ze onthutst over de minieme kennis van de provinciale volksvertegenwoordigers. “Er zit te veel van de stad in de Provinciale Staten en te weinig platteland.” 

Voedselzekerheid 

Ingrid de Sain is gemotiveerd om een plek te winnen in de Provinciale Staten. “Stad en platteland moeten in balans zijn. Daarbij is het belangrijk dat alle verhalen vertelt worden, ook die van de stad.” Verder maakt ze zich sterk voor agrarisch Noord-Holland. “We doen het hier milieutechnisch best goed en ik maak me zorgen om de grootte van het landbouwareaal.” De Sain wijst op de voedselzekerheid die  we in Nederland hebben. Ze denkt dat we zoiets belangrijks niet te grabbel moeten gooien. Voedsel is immers de belangrijkste levensbehoefte. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl