0°C

Ontdek je plekje – Een zomertip

Enkhuizen is een prachtig Zuiderzee stadje met een rijke geschiedenis. De geschiedenis schrijft zich voort en in de laatste decennia voegde het Naviduct een mijlpaal er aan toe! Een wereld primeur, waterverbinding het Naviduct Enkhuizen, een aquaduct met sluizen. In 2003 is het Naviduct geopend.

De zandhellingen zijn met kruidgewas, dat bij zandgronden past, ingezaaid. Intussen is dit gebiedje leuk ontwikkeld en echt beroemd geworden om de soortenrijkdom en bijzondere flora. Het Engels gras met zijn rooskleurige bloemen is misschien het meest opvallend in het voorjaar, maar intussen zijn er ruim 200 soorten planten geteld waaronder enkele tientallen zeldzaam; zoals bijenorchis, hondskruid (ook een soort orchis) beemdkroon, bevertjes, aardakker, en mottenkruid. De onder begroei met rendiermos, duinbekermos en sedum, vetplanten is prachtig.

Het is ook een hoog uitkijkpunt om vogels te spoten, zo werden tot op heden meer dan 180 soorten gespot. In totaal staat de teller op bijna 800 verschillende soorten flora en fauna, een respectabel aantal voor zo klein gebiedje van ca. 1 km2.

De automobilist raast onder de Naviduct door naar de overkant van het IJsselmeer, één van de grootste meren van Europa. Het kan u toch niet ontgaan zijn, hoe prachtig met bloemen bekleed zijn de hellingen langs de asfaltweg. Hier is een uniek natuurgebiedje ontstaan juist hand in hand met hoog staaltje water bouwwerk. Om deze flora te willen zien moet u naar de duinen of naar Zuid Limburg reizen. Daarom is het meer dan de moeite waard om eens met de fiets of wandelend een kijkje van dichtbij te nemen. Ook met de auto is het gebied goed toegankelijk. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl