Het idee ontstond in de trein naar huis na de eerste boerenprotesten op 1 oktober 2019. “We hadden zo’n mooie dag gehad met elkaar. Daar wilde ik iets mee,” Vertelt René Staal, melkveehouder in de Zuidermeer. Hij ergerde zich over de negatieve berichtgeving in de media over de agrarische sector, het fakenieuws en de framing door linkse politici en dierenrecht organisaties. Hij besloot een vlog te maken en deze op Facebook te plaatsen en dat leverde hem veel bijval op. Een goede reden om daar mee verder te gaan.
De vlogs gaan over de agrarische sector en waren in eerste instantie eigenlijk alleen nog maar gericht op de boeren. De vlogs benaderen de landbouw meestal op een positieve manier en de regering wordt daarbij negatief neergezet. Door zijn manier van vloggen merkte Staal al snel dat de burger het ook oppikte. Dat resulteert regelmatig in discussies op Facebook die dan opvallend vaak over dierwelzijn gaat, concludeert René Staal. Maar de meeste reacties zijn steunbetuigingen en bedankjes voor zijn steun aan de agrarische sector. Staal leest al lang alle reacties op Facebook niet meer. “Dat zijn er veel te veel geworden. Dat is bijna niet meer bij te houden.” Stelt hij. Op zijn Facebook tijdlijn staan opvallend veel berichten, geplaatst door tags van anderen. Mensen uit het hele land weten hem inmiddels te vinden en betrekken deze landelijk bekende vlogger graag bij discussies over de landbouw.
De boerenvlog van René Staal heeft een vlucht genomen. De video’s worden landelijk bekeken en dat resulteert dan weer in uitnodigingen voor radio- en televisieprogramma’s om zijn verhaal te doen over de Nederlandse landbouw. Dit gaat de laatste tijd uiteraard vaak over de stikstofproblematiek, maar hij mag ook vaak uitleg geven over het reilen en zeilen op een agrarisch bedrijf. Een aantal van zijn video’s zijn geplaatst op het YouTube kanaal van Farmers Defence Force. “Daar zijn we mee gestopt omdat FDF mijn uitspraken niet rigoureus genoeg vond. Maar dat is prima.” Vertelt Staal. Hij vertelt zijn verhaal op persoonlijke titel en dicht daar verder geen steun voor een of andere boerenorganisatie aan toe.
Tot slot wil René Staal nog wel even kwijt dat de boeren in Nederland zich niet gek moeten laten maken. Hij stelt dat de overheid grond nodig heeft voor woningen en wegen, maar grond is duur. “De regering is duidelijk met een ontmoedigingsbeleid bezig om grond goedkoper te kunnen genereren.” Volgens Staal bestaat de ambtelijke wereld voornamelijk uit linkse denkers die een focus leggen op woningbouw, mede voor asielzoekers, en een flink deel natuur. Door de boeren, lees grondeigenaren, te demotiveren proberen ze hun stokpaardjes naar een hoger plan te brengen.