0°C

Samen met lokale boeren versterkt gemeente Medemblik de biodiversiteit met meer kruidenrijk grasland

Kruidenrijk Gras - Fotograaf Bianca Domhof
Fotograaf Bianca Domhof

Gemeente Medemblik doet mee met de actie 1001ha om haar boeren te helpen verder te verduurzamen. Het doel is om 100 hectare regulier grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. Medemblik is overigens niet de enige Westfriese gemeente die meedoet aan deze landelijke actie.

Betere waterberging en meer biodiversiteit 

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het bevat veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten ervoor dat het land beter water vast kan houden.  Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht.

Harry Nederpelt, wethouder gemeente Medemblik: “Door mee te doen aan de actie 1001ha vergroten we, samen met boeren binnen de gemeente, de biodiversiteit op het platteland. Het is een goed voorbeeld van de manier waarop de gemeente werkt aan de doelen uit haar Groenstructuurplan.”

LTO afdeling West-Friesland bestuurder Trude Buysman – Koopman: “Maatschappelijke opgaven zijn opgaven van ons allemaal. Doordat zowel gemeente Medemblik als de boer investeert in kruidenrijk grasland werken we samen aan de opgaven. Het is wel belangrijk om te beseffen dat kruidenrijke grasmengsels niet zorgen voor weilanden die jaarrond vol staan met bloeiende planten, want dat hangt af van het graas- en maaibeheer van de boer en veel kruiden zijn groene kruiden of bloeien slechts een korte periode.”

Boeren kunnen de mengsels aanvragen via de website van 1001ha: 1001ha/bestellen

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda

LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen om boeren te helpen verder te verduurzamen. De landelijke actie ‘1001ha’ werd een feit en inmiddels hebben hier al meer dan 1400 boeren gebruik van gemaakt. Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren.  Dit jaar doet gemeente Medemblik ook mee aan deze mooie actie. Dankzij ondersteuning vanuit de gemeente kunnen boeren binnen de gemeentegrenzen korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. De korting zorgt ervoor dat de prijs van kruidenrijke grasmengsels in de buurt komt van de standaard grasmengsels met meer monocultuur (één soort gras). Boeren leveren dus zelf ook een belangrijke bijdrage.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl