0°C

48ste Enkhuizer Klipperrace

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2023

Historische zeilwedstrijden op het IJsselmeer

Het is zwaar weer voor het wedstrijdzeilen onder de klassieke schepen. Het watersportseizoen is in de afgelopen jaren langzaam verlengd tot in het najaar waardoor de opkomst in de afgelopen edities helaas aan het krimpen is. Toch organiseert de vrijwilligerscommissie deze race voor de 48ste keer in het tweede weekend van oktober.

De Klipperrace blijft dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden. Het IJsselmeer als wedstrijdveld voor de klippervloot, zorgt al jaren voor schitterende taferelen. Het water voor de kust van Enkhuizen zorgt in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 oktober weer voor eeuwen oude gevoelens, vooral met de kletterende ankers tijdens de ankerstart in het Krabbersgat.

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Drie Steden Race. De wedstrijd start op zaterdag om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen aan de stadsmuur en tevens zeer prettig en gratis te aanschouwen vanaf de compagnieshaven. Deze racedag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers dienen voor 20:00 weer in Enkhuizen te zijn.

Op de zondag varen de schepen een Olympische trapeziumbaan. De start van de eerste klasse is om 11:00 uur gepland. Om 16:00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu van tactisch inzicht en snelle manoeuvres hebben.

Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Het aantal deelnemers schommelt tegenwoordig rond de 35 schepen met ruim 1000 opvarenden. In de hoogtij dagen waren dit 55 deelnemende schepen. Ondertussen is de Enkhuizer Klipperrace een begrip in de zeilvaart: het is een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen. De schepen zijn niet alleen afkomstig uit de IJsselmeerhavens en Friesland, maar ook uit Groningen, Overijssel en van de rivieren. Het veld van al deze klippers levert schitterende taferelen op.

Nu de financiële zware jaren voor de vloot iets minder worden, hoopt de Commissie Enkhuizer Klipperrace weer terug te keren naar de deelnemersaantallen van de hoogtij dagen, dat de schepen uit Harlingen, van de wadden en de rest van de wereld ook weer naar Enkhuizen varen om deel te nemen!

Voor meer informatie, zie ook de website klipperrace.nl De Enkhuizer Klipperrace wordt met dank aan vele vrijwilligers en sponsoren georganiseerd.
Met bijzondere dank voor: Mondzorg Wervershoof en al onze andere steuners.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl