De Polderworm lang aantrekkelijk voor vissen

Bij De Polderworm in Rutten wordt de Dendrobena Veneta gekweekt, een levendige sterke worm, die lang in de kou kan overleven en daardoor lang aantrekkelijk blijft voor vissen. De reden waarom sportvissers er dol op zijn. Sinds 2004 is de worm het belangrijkste dier op de boerderij van Lou en Tonny Derks. De wormen, zo’n veertig ton per jaar, worden afgezet in heel Europa en Amerika. Zo’n honderd kilo per week wordt er verkocht aan palingvissers op het IJsselmeer.

Lou ging zich interesseren voor wormen toen op een verjaardagsfeestje het gesprek ging over boeren en er werd gesteld: een boer is een boer en kan niets anders. ‘Ik had een tijdje last van mijn rug en was een beetje aan bed gekluisterd toen ik een artikel las over wormen. Dat artikel ging over wormen die afval omzetten naar vermicompost. Ik werkte met mijn zwager toen veel in de bloembollen en daar heb je veel afval. Ik ging dat combineren en kreeg het plan om ons eigen afval te composteren. Uiteindelijk paste dit niet binnen onze bedrijfsvoering en hebben we dit niet verder ontwikkeld. Het bleef in mijn hoofd rondspoken en op de één of andere manier kreeg ik steeds meer artikelen over het kweken van wormen in handen. Ik knipte ze allemaal uit en bewaarde ze.’

Historie

Lou kwam in 1953 met zijn vader en moeder vanuit Limburg naar de Noordoostpolder. Zij voerden een gemengd bedrijf. ‘We hadden akkerbouw, koeien en later ook bloembollen. In 1970 zijn we gestopt met de koeien en eind jaren ’90 hebben we de bloembollen ook weg gedaan. Tonny en ik hebben toen de keuze gemaakt voor vleeskuikens. Onze kippenplannen en de ontwikkeling daarvan liepen ongeveer parallel aan de eerste periode van de varkenspest. Varkensboeren uit het zuiden van het land kwamen naar het noorden en dat maakte de productiekosten hoger. Als hobby begon ik toen, in 1998, wormen te kweken. Ik leerde ondertussen veel over de teelt en in 2004 hebben we er onze hoofdtak van gemaakt. Door de vogelgriep was de prijs voor de kippen slecht en eigenlijk wilde ik de kippenstallen ontmantelen voor de wormen, maar dat hebben we uiteindelijk niet gedaan, omdat we de stallen goed konden verhuren. Tonny en ik zijn nu allebei 66 en we hebben besloten in ieder geval nog hier op de boerderij te blijven wonen tot 2023. Dan loopt de huur van de stallen af en wie weet, wil één van onze kleinkinderen wel op de boerderij komen…’ droomt Lou.

Het bedrijf is nu geheel gericht op de wormen. In 2008 werd er een nieuwe schuur gebouwd en in 2010 kwamen de machines en trad de automatisering in. ‘In dat jaar hielden we een open dag tijdens de tulpenroute. Dat was een prachtig weekend’, vertelt Derks. ‘Bezoekers waren nieuwsgierig, een wormenkwekerij was nog niet echt bekend bij de mensen, we gaven rondleidingen en kregen prachtige reacties. Dat doet je echt goed’.

‘We blijven ontwikkelen. We zijn een tijd geleden benaderd door een Chinese partij om hulp te bieden om grootschalig koeienmest en ander organisch afval op te laten eten door wormen, zodat het wordt omgezet naar compost. Ook zijn ze in China bezig met de farmaceutische industrie voor medicijnen’. Samen met een compagnon gaat Lou binnenkort naar China. ‘Als dit rond komt, dan moeten we regelmatig die kant op om het bedrijf op te starten. Al dat geregel houd je jong,’ lacht hij. ‘Ik hou van mensen en van Chinees eten.’

http://www.depolderworm.nl/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl