0°C

Digitale Dopamine Dip

In het intermenselijke contact is direct oogcontact belangrijk, het activeert ons dopaminerge systeem, wat ons beloningscentrum prikkelt en wat uitnodigt tot toenadering. Het genereert empathie, het stelt ons in staat om elkaar te begrijpen en ons in de ander in te leven. Kortom, velen zitten al bijna een jaar in een digitale dopamine dip, want echt oogcontact ontbreekt tijdens het video vergaderen. Het effect van dit alles is ‘gemankeerde’ communicatie; we worden afgeleid door beelden terwijl we ons niet echt verbinden of elkaar aanvoelen. Hier tegenover staat echter een enorme efficiëntie slag, want nog niet eerder zijn we in staat geweest om op zoveel plaatsen aan te schuiven en mee te praten als in het afgelopen jaar.

Een klein jaar geleden startte ik met het opzetten van een ambitieus project waarin we de komende jaren op zoek gaan naar de mogelijkheden van zaadbehandeling met biologische of laag risico gewasbeschermingsmiddelen, nu de traditionele chemische opties steeds beperkter worden. Voor een gezonde teelt is een goede start cruciaal, en zaad wat na kieming door allerlei bodemschimmels wordt belaagd is zonder een beetje hulp van zaadbehandelingsmiddelen hopeloos verloren.  

Vele bedrijven uit de ‘zaadwereld’, waarvan een aantal uit Seed Valley, zijn hierbij betrokken en willen samen aan deze kar trekken. Inmiddels is het project van start, we hebben diverse werkgroepen gevormd, kennen elkaar inmiddels redelijk goed, en gaan vol goede moed de komende vier jaar aan de slag. Het bizarre feit is dat ik een aantal personen nog nooit in levenden lijve heb ontmoet! We gaan een samenwerking aan voor jaren en we hebben elkaar nog nooit de hand geschud. Het kan dus wel, we zijn in staat om via de digitale weg allerlei zaken in gang te zetten, ondanks dat we dat scherm inmiddels wel goed zat zijn. Dit geleerd hebbende zullen we straks een soort hybride vorm vinden, een mooie balans tussen een stuk efficiëntie en de broodnodige dopamine.

Er staat weer een prachtig proeven seizoen voor de deur, we gaan weer met vele partners op zoek naar de oplossingen voor de telers van vandaag, morgen en overmorgen. We zien u graag op één van onze digitale of fysieke open dagen!

Joris Roskam, Marketing en Innovatiemanager Vertify

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl